Rites of Passage

Een Rite of Passage (overgangsritueel) is een ceremonie of ritueel van de passage dat plaatsvindt wanneer een individu de ene groep verlaat om een andere groep te betreden. Het impliceert een belangrijke verandering van status in de samenleving. ~wikipedia

Rites of passage zijn er om ons fysiek, emotioneel en spiritueel voor te bereiden op de volgende rol in ons leven. Iedere fase in ons leven vraagt om een nieuwe versie (archetype) van jezelf. En iedere fase brengt ons belangrijke levenslessen en wijsheid.

Onze moderne cultuur is vergeten om de Riten van Passage in het leven van een vrouw te eren. Door dit niet te doen, missen we de kans die ze bieden om de enorme veranderingen die we ondergaan tijdens onze menarche, matresence en menopauze te vieren en te verwelkomen. Het eren van overgangsrituelen is een oude traditie die in alle culturen over de hele wereld voorkomt.

En de ervaring die we in elk van deze tijden van transformatie in ons leven hebben, is wat ons leert over wat onze cultuur van ons verwacht in onze nieuwe rol en hoe die rol wordt gewaardeerd, of we ons dat nu realiseren of niet.

Hoeveel depressie is het gevolg van de expliciete en impliciete boodschappen die tijdens deze overgangen aan vrouwen worden gegeven?

Hoeveel depressie is het gevolg van het niet respecteren van onze levenscyclus, van het feit dat we iets of ergens anders willen zijn dan wie en waar we eigenlijk zijn?

De seizoenen van het leven van een vrouw

In zijn geheel bezien is het leven van een vrouw opgedeeld in 4 seizoenen – Maiden, Mother, Maga en Crone.

Deze seizoenen komen overeen met de seizoenen op aarde en zijn gerelateerd aan en worden bepaald door de uitdrukking van de vruchtbaarheid van een vrouw.

Meisje, het voorjaar – de tijd van geboorte tot bevalling
Moeder, de zomer – van bevalling tot peri-menopauze
Maga, het najaar – van de peri-menopauze tot de menopauze
Crone, de winter – van menopauze tot overlijden

Aan het begin van elk levensseizoen is er een overgangsritueel, dit markeert het einde van het ene seizoen en het begin van het volgende.

In mijn volgende blog deel ik de verschillende levensfasen behorende bij de rites of passage met je en waarom het zo belangrijk is dat we ons weer verbinden met onze eigen cyclus en deze fasen bewust doorlopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *