Sacred Cycles

Totdat je je innerlijke kracht ontmoet, zul je geen blijvende, diepe voldoening vinden in de buitenwereld.

De vrouwenmysterie traditie is gebaseerd op de baarmoeder en de aardecyclus. Het is een ervaring van de Moeder, de natuur. In elke traditionele cultuur ontvingen meisjes in de puberteit lessen en inwijdingen. Onze cycli en onze baarmoeders creëerden de oudste menselijke kalenders en we begrepen dat ons lichaam de cycli van de Maan en de Aarde weerspiegelde.

Oude samenlevingen zagen de goddelijke macht in een ovulerende en menstruerende vrouw. 

Vrouwen waren vroeger veel beter afgestemd op hun lichaam en omgeving. Ze voelden de veranderingen in hen, ze gebruikten deze energieën en de cyclus van een vrouw moest geëerd worden.

Toen vrouwen hun mannen en kinderen achterlieten om met anderen te menstrueren in een veilige en afgezonderde ruimte, vertrokken ze omdat hun energieën niet meer over de ‘normale’ buitenwereld gingen. Koken, schoonmaken en algemene activiteiten werden in de wacht gezet, en de vrouwen gingen weg om alleen te zijn, of om samen te komen met andere vrouwen tijdens hun bloeden (waar de rode tent zijn oorsprong vindt). Wat er in die tijd toe deed was de binnenwereld.

De baarmoeder is de poort van alle mensenlevens. Wanneer de baarmoeder wordt geëerd en gerespecteerd is het een kanaal van kracht, creativiteit en schoonheid – en heerst er vreugde op aarde. Wanneer de stem ongehoord, onbeantwoord en ontkend wordt, wordt de baarmoeder een opslag van emotie en ziekte.

De collectieve toestand van de baarmoeders van vrouwen weerspiegelt de toestand van de wereld. Wanneer de baarmoeder van een vrouw last heeft van tumoren, cysten, frigiditeit en hevige menstruatie bloedingen, hebben veel vrouwen te maken met seksueel agressieve handelingen en onnodige hysterectomische disbalans die de aarde bedekt. -Queen Afua

Zonder zelfbewustzijn en het vermogen om onze eigen emoties te beheersen, leiden we vaak onbewust vanuit pijn, niet vanuit het hart. Niet alleen is dit een energie die ons leegzuigt en de mensen om ons heen, het creëert wantrouwen, onthechting en een eierschaalcultuur.

De natuurlijke neiging om zich terug te trekken op dit moment van de maand, stelt een vrouw in staat om stil te worden, naar binnen te keren, in harmonie en open om te luisteren en te voelen.

Menstruatie kon leiden tot grote inzichten voor de rest van de gemeenschap. Er werden antwoorden gevonden en beslissingen genomen op basis van de inzichten van de vrouwen tijdens de menstruatie die voorbij het lager bewustzijn waren. Vrouwen werden geëerd en gerespecteerd. Hun lichaam doorliep van nature elke maand een cyclus van dood en wedergeboorte in afstemming met de Maan.

Heilig Bloed, is levenskracht, voorouderlijke macht… Vrouwen kenden de magie allemaal binnen hun cycli.

De cyclus bestaat uit 4 fasen:
Menstruatie (dagen 1-7) – Winter – Donker/Nieuwe maan – Crone
Pre-Ovulatie (dagen 7-14) – Voorjaar – Wassende maan – Maagd
Ovulatie (dagen 14-21) – Zomer – Volle Maan – Moeder
Pre-Menstruatie (dagen 21-28) – Herfst – Afnemende maan – Maga

Dit is gebaseerd op een gemiddelde cyclus van 28 dagen. Elke cyclus varieert echter in lengte, dus deze ‘tijdsframes’ kunnen voor elke vrouw iets anders zijn. De enige constante is dat je altijd 14 dagen voor de menstruatie ovuleert.

Door toe te passen wat we weten van de seizoenen, en het jaarwiel, kunnen we de menstruatiecyclus op een heel andere manier bekijken.

De lente (Pre-Ovulatie) is een tijd van nieuwe groei. Het is een tijd van onschuld en speelsheid. Licht en warmte komen terug op een donkere aarde. De toppen gaan open, het daglicht groeit. De lente-equinox brengen ons belofte en dieren pro-creërend. De Aarde wordt wakker. Alles is vruchtbaar en de energie is om nieuwe groei te koesteren, te voeden en te beginnen wakker te worden uit de slaap van de winter. We strekken ons uit en bewegen weer. Testen het water. Het is in deze fase van de menstruatiecyclus dat we de energie vinden om projecten te starten, ideeën te ontwikkelen en vooruit te plannen.

De zomer (ovulatie) is een tijd om te manifesteren. Het lichaam is open en klaar om te creëren. Het is zeer vruchtbaar en flirterig. De zon is weer op aarde, en het is tijd om te genieten van de zonnige dagen. Ga uit en maak het gezellig, werk aan projecten, maak projecten af… Net als tijdens de Zomerzonnewende verheugen we ons en aanbidden we de Zon. Dit is de tijd in onze cyclus die we nodig hebben om verbinding te maken met mensen en te ontspannen in onze buitenwereld. Het kan ook een tijd van kwetsbaarheid zijn, en het is belangrijk dat we onszelf geaard houden. Het is makkelijker om op dit moment risicovolle beslissingen te nemen of je door je passie mee te laten meeslepen.

De herfst (Pre-Menstruatie) is een tijd van de oogst en het voorbereiden op het terugtrekken uit de buitenwereld. Deze energie kan voor sommige vrouwen heel moeilijk zijn. In deze fase begint onze focus naar binnen te draaien ter voorbereiding op de menstruatie. We kunnen ons los voelen staan van het leven en onze geest kan negatief en kritisch worden. We oogsten en voltooien projecten en taken, klaar om ons terug te trekken uit de buitenwereld, net als de herfst-equinox, herinneren we ons het verleden.

Als de druk bestaat om in de buitenwereld te blijven, kunnen we nog meer verward en geïrriteerd raken. Deze fase vertraagt ons en brengt onze aandacht terug naar onze eigen behoeften. Het is tijdens deze fase dat vrouwen zich behoorlijk uit ritme kunnen voelen en kunnen lijden aan PMS of PMDD.

De winter (menstruatie) brengt onze focus diep in onszelf. We zijn niet meer geïnteresseerd in de buitenwereld. Ons verstand kan bezig zijn met gedachten uit het verleden, negatieve ervaringen of trauma. Winterzonnewende is het donkerste punt in ons jaar, en een tijd om te studeren en te leren, om jezelf veilig en warm te houden.

Vrouwen kunnen in deze fase last hebben van lichamelijke klachten. Krampen, vermoeidheid en prikkelbaarheid zijn allemaal tekenen die je nodig hebt om te ontspannen in de duisternis en voor jezelf te zorgen. Het is van essentieel belang dat je dit deel van de cyclus respecteert. Je bevindt je dan in de heiligste tijd van de maand.

Besteed aandacht aan je dromen en visies. Slaap veel. Als we voor onszelf zorgen tijdens onze cyclus, vooral in deze winterfase, hebben we een betere kans op een geweldige lente en zomer.

Wanneer je je realiseert dat het proces van menstruatie zo diep verbonden is met onze spirituele energieën, opent het nieuwe paden voor heling en het leven in synch met de natuur. Helaas kiezen veel vrouwen nog steeds voor een of andere hormonale behandelingen om de stemmingswisselingen te ‘genezen’, de pijn te stoppen of om de cyclus te reguleren. Dit ontkoppelt ons van onze natuurlijke heling en cyclus. Het verhindert ons toegang te krijgen tot onze ware  innerlijke krachtbron de kundalini energie.

De cyclus stopt niet tijdens de zwangerschap en na de menopauze. Hoewel het lichaam een fysieke cyclus kan stoppen, gaat het spirituele aspect door, vaak synchroon met de maancyclus, en in deze Crone fase van het leven zijn de energieën nog krachtiger en dieper.

We mogen  dankbaar zijn voor de kansen die onze menstruatiecycli ons bieden. Vrouwen hoeven alleen maar de kracht/energie die ze in zich hebben te begrijpen en te leren gebruiken. Ik hou ervan om oude kennis in een moderne tijdsgeest in te zetten. 

Als een vrouw kan ontcijferen wat haar irriteert, pijn doet of afleidt, de dingen over HAARZELF ontdekt die ze daarin kan veranderen, dan kan ze deze loslaten met haar bloed zodat ze het niet meer hoeft mee te nemen in haar volgende cyclus.

Maar dit is meestal wat er gebeurt; we missen de kans voor de transformatie en in plaats daarvan nemen we dezelfde energie, in plaats van een getransformeerde energie, mee naar de volgende cyclus en die wordt groter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *