De wijsheid van je cyclus

Sinds de laatste jaren is er steeds meer een beweging naar de verbinding met iets groters. Noem het het universum, spirit, de natuur. Het komt voor mij eigenlijk op hetzelfde neer. De verbinding met je eigen innerlijke levenskracht. Het idee dat er meer is tussen hemel en aarde. Het voelt voor mij als iets wat we kwijt zijn geraakt en wat we weer opnieuw aan het herontdekken zijn

Wij zijn als mens een onderdeel van de natuur op Aarde. We staan er niet boven of onder, maar we staan naast elkaar. We zijn net zo belangrijk als al het andere leven; de bomen, het gras, de dieren en de oceaan. Als we goed met onszelf omgaan, gaan we ook goed met de aarde om. 

In dit artikel leg ik uit hoe je meer in verbinding met je cyclus kan gaan leven. Wat de invloed van de verschillende fases van de maan is op onze menstruatiecyclus en hoe je je leven hier naar kan inrichten om meer in contact met jezelf te komen.

Oude samenlevingen zagen de goddelijke macht in een ovulerende en menstruerende vrouw, tegenwoordig is menstruatie een taboe en is het iets dat je maar vooral zo onzichtbaar en onmerkbaar mogelijk moet ondergaan elke maand. Menstruatie, Geboorte en Overgang zijn onderdeel van dezelfde grote cyclus, hoe kunnen we geboorte en overgang weer tot iets natuurlijks maken zonder eerst het taboe op de menstruatie weg te nemen…

Vrouwen waren vroeger veel beter afgestemd op hun lichaam en omgeving. Ze voelden de veranderingen in de natuur ook in henzelf, ze gebruikten deze energieën bewust en de cyclus van een vrouw moest geëerd worden en rekenschap mee worden gehouden.

Toen vrouwen hun mannen en kinderen achterlieten om met anderen te menstrueren in een veilige en afgezonderde ruimte, vertrokken ze omdat hun energieën niet meer over de ‘normale’ buitenwereld gingen. Koken, schoonmaken en algemene activiteiten werden in de wacht gezet, en de vrouwen gingen weg om alleen te zijn, of om samen te komen met andere vrouwen tijdens hun bloeden (waar de rode tent zijn oorsprong vindt). Wat er in die tijd toe deed was de binnenwereld.

Hoe anders is dat nu, vrouwen zijn een vast onderdeel geworden van de economie en er wordt van vrouwen min of meer verwacht op hetzelfde energieniveau mee te blijven draaien in de maatschappij en dan graag zonder klagen.

De baarmoeder is de poort van alle mensenlevens. Wanneer de baarmoeder wordt geëerd en gerespecteerd is het een kanaal van kracht, creativiteit en schoonheid. Wanneer de stem ongehoord, onbeantwoord en ontkend wordt, wordt de baarmoeder een opslag van emotie en ziekte.

De natuurlijke neiging om zich terug te trekken op dit moment van de maand, stelt een vrouw in staat om stil te worden, naar binnen te keren, in harmonie en open om te luisteren en te voelen.

About bloody time om dat sacred aspect terug te brengen!

Vrouwen en de magie van hun cycli.

De cyclus bestaat uit 4 fasen:
Menstruatie (dagen 1-7) – Winter – Donker/Nieuwe maan – Crone
Pre-Ovulatie (dagen 7-14) – Voorjaar – Wassende maan – Maagd
Ovulatie (dagen 14-21) – Zomer – Volle Maan – Moeder
Pre-Menstruatie (dagen 21-28) – Herfst – Afnemende maan – Maga

Dit is gebaseerd op een gemiddelde cyclus van 28 dagen. Elke cyclus varieert echter in lengte, dus deze ‘tijdsframes’ kunnen voor elke vrouw iets anders zijn. De enige constante is dat je altijd 14 dagen voor de menstruatie ovuleert.

The sanskrit word for menstruation and season are the same – ritu. The word root for menstruation mens, is the same for moon, month and measurement. The first measurement of time, the first calendar was based on the menstrual cycle.

Door toe te passen wat we weten van de seizoenen, en het jaarwiel, kunnen we de menstruatiecyclus op een heel andere manier gaan bekijken en gaan gebruiken voor onze persoonlijke groei maar ook voor het vinden van ons natuurlijke ritme.

De lente (Pre-Ovulatie) is een tijd van nieuwe groei. Het is een tijd van onschuld en speelsheid. Licht en warmte komen terug op een donkere aarde. De toppen gaan open, het daglicht groeit. De lente-equinox brengen ons belofte en dieren pro-creërend. De Aarde wordt wakker. Alles is vruchtbaar en de energie is om nieuwe groei te koesteren, te voeden en te beginnen wakker te worden uit de slaap van de winter. We strekken ons uit en bewegen weer. Testen het water. Het is in deze fase van de menstruatiecyclus dat we de energie vinden om nieuwe projecten te starten, ideeën te ontwikkelen en vooruit te plannen.

De zomer (ovulatie) is een tijd om te manifesteren. Het lichaam is open en klaar om te creëren. Het is zeer vruchtbaar en flirterig. De zon is weer op aarde, en het is tijd om te genieten van de zonnige dagen. Ga uit en maak het gezellig, werk aan projecten, maak projecten af… Net als tijdens de Zomerzonnewende verheugen we ons en aanbidden we de Zon. Dit is de tijd in onze cyclus die we nodig hebben om verbinding te maken met mensen en te ontspannen in onze buitenwereld. Het kan ook een tijd van kwetsbaarheid zijn, en het is belangrijk dat we onszelf geaard houden. Het is makkelijker om op dit moment risicovolle beslissingen te nemen of je door je passie mee te laten meeslepen.

De herfst (Pre-Menstruatie) is een tijd van de oogst en het voorbereiden op het terugtrekken uit de buitenwereld. Deze energie kan voor sommige vrouwen heel moeilijk zijn. In deze fase begint onze focus naar binnen te draaien ter voorbereiding op de menstruatie. We kunnen ons los voelen staan van het leven en onze geest kan negatief en kritisch worden. We oogsten en voltooien projecten en taken, klaar om ons terug te trekken uit de buitenwereld.

Als de druk bestaat om voltijd in de buitenwereld te blijven, zoals op werk of school, kunnen we nog meer verward en geïrriteerd raken. Deze fase vertraagt ons en brengt onze aandacht terug naar onze eigen behoeften. Het is tijdens deze fase dat vrouwen zich behoorlijk uit ritme kunnen voelen en kunnen lijden aan PMS of PMDD omdat niet aan de werkelijke behoeften van het lijf gehoor wordt gegeven..

De winter (menstruatie) brengt onze focus diep in onszelf. We zijn niet meer geïnteresseerd in de buitenwereld. Ons verstand kan bezig zijn met gedachten uit het verleden, negatieve ervaringen of trauma. Winterzonnewende is het donkerste punt in ons jaar, en een tijd om te studeren en te leren, om jezelf veilig en warm te houden.

Vrouwen kunnen in deze fase last hebben van lichamelijke klachten. Krampen, vermoeidheid en prikkelbaarheid zijn allemaal tekenen die je nodig hebt om te ontspannen in de duisternis en voor jezelf te zorgen. Het is van essentieel belang dat je dit deel van de cyclus respecteert. Je bevindt je dan in de heiligste tijd van de maand.

Besteed aandacht aan je dromen en visies. Slaap veel. Als we voor onszelf zorgen tijdens onze cyclus, vooral in deze winterfase, hebben we een betere kans op een geweldige lente en zomer.

Wanneer je je realiseert dat het proces van menstruatie zo diep verbonden is met onze spirituele energieën, opent het nieuwe paden voor heling en het leven in synch met de natuur. Helaas kiezen veel vrouwen nog steeds voor een of andere hormonale behandelingen om de stemmingswisselingen te ‘genezen’, de pijn te stoppen of om de cyclus te reguleren. Dit ontkoppelt ons van onze natuurlijke heling en cyclus. Het verhindert ons toegang te krijgen tot onze ware  innerlijke krachtbron de kundalini (seksuele) energie.

De cyclus stopt niet tijdens de zwangerschap en na de menopauze. Hoewel het lichaam een fysieke cyclus kan stoppen, gaat het spirituele aspect door, vaak synchroon met de maancyclus, en in deze Crone fase van het leven zijn de energieën nog krachtiger en dieper.

Vrouwen hoeven alleen maar de kracht/energie die ze in zich hebben te begrijpen en te leren gebruiken. Ik hou ervan om oude kennis in een moderne tijdsgeest in te zetten. 

Als een vrouw kan ontcijferen wat haar irriteert, pijn doet of afleidt, de dingen over HAARZELF ontdekt die ze daarin kan veranderen, dan kan ze deze loslaten met haar bloed zodat ze het niet meer hoeft mee te nemen in haar volgende cyclus.

Maar dit is meestal wat er gebeurt; we missen de kans voor de transformatie omdat we de tijd niet hebben/nemen om naar binnen te keren, om los te laten en in plaats daarvan nemen we dezelfde energie, in plaats van een getransformeerde energie, mee naar de volgende cyclus en die wordt groter.

Een mooie Nederlandstalige bron is de website https://men-struatie.nl waar ik hoop in september de opleiding tot voorlichter voor scholen en bedrijven kan gaan volgen. En het is about bloody time dat we hier weer anders naar gaan leren kijken! In China, Korea, Japan en Engeland, is menstruatie-verlof bij wet geregeld. Dit willen wij ook in Nederland, en verandering begint bij bewustwording.

Vanuit een holistische werkwijze neem ik uiteraard ook altijd de fysieke/medische kant mee, een mooie bron van informatie hiervoor is https://www.gezondheidsplein.nl/dossiers/menstruatiecyclus/item68075

Wil je op een natuurlijke en holistische wijze je menstruatie klachten aanpakken? Ik help je er graag bij. Wist je dat je met kruiden en bijvoorbeeld vaginaal stomen in combinatie met een lifestyle aanpassing veel van je klachten kunt verminderen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *