Labyrinth

Wist je dat een labyrinth heel waardevol kan zijn bij het verwerken van je geboorteverhaal? In veel mythen van vreemde volkeren is sprake van doolhoven die de held(in) moet overwinnen om zijn/haar doel te bereiken.

Wat is de spirituele betekenis van het labyrint? Het staat symbool voor het maken van een innerlijke reis. Zie het als een loopmeditatie waarin je op weg bent naar jezelf. Of als het leven zelf: telkens als je denkt dat je er bent, neemt het een onverwachtse wending. De paradox van het labyrint is dat het enerzijds de kern toegankelijk maakt, maar haar anderzijds ook beschermt tegen onbevoegde indringers. Die dubbele betekenis laat zien dat het hier om een proces van inwijding gaat volgens de oude geschriften.

“Het labyrint is een weldaad voor de ogen, een stuk verlichting voor de ziel en een heilig raadsel voor de geest. Wie het met handen niet aanraakt kan het niet begrijpen. Wie het met zijn voeten niet betreedt, kan het ook niet bevatten” volgens Gernot Candolini”.

Wanneer je voor het eerst met deze intentie een labyrint gaat lopen, doe dat dan als volgt: sta stil voordat je aan de weg naar binnen begint. Vraag jezelf af waar je over na wil denken tijdens het lopen. Misschien speelt er een vraagstuk of probleem waar je een antwoord op zoekt. De gang door het labyrint bestaat uit drie delen. De slingerende heenreis naar het midden wordt gekenmerkt door loslaten. Je mag je hoofd vrij maken van de dagelijkse beslommeringen en gedachtes. Het verblijf in het midden van het labyrint staat voor ontvangen. Je stelt je open vanuit rust voor nieuwe inzichten. De terugtocht gebruik je om hetgeen je ontvangen hebt een plek te geven.

Om een labyrint te ervaren is het overigens niet per sé noodzakelijk om ‘m te lopen. Je kunt ook heel goed met je vinger over een afbeelding heen ‘wandelen’. Maar zelf vind ik een ‘wandellabyrint’ altijd een enorme beleving.

We maken gebruik van het labyrinth in de tuin van Groene Wij in Zoetermeer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *