Sacred Belly Binding

Een bellybind ervaring is zoveel meer dan alleen een middel voor het herstellen van je buikspieren en je bekken. Het gaat over het vergemakkelijken van genezing, fysiek en emotioneel. Moeders eraan herinneren dat ze een placenta grootte wond in hun baarmoeder hebben, waar hun baby ooit zat. Ze zeggen: “Ja, je verdient het niet alleen om te rusten en verzorgd te worden, maar het is absoluut noodzakelijk”. Ik ben hier, ik zal voor je zorgen. ⠀


Het gaat over luisteren. Luisteren naar haar woorden, luisteren naar haar lichaam, luisteren naar haar hart. Wat zeggen ze allemaal? Is er medisch gezien iets aan de hand dat aandacht nodig kan hebben? Is er emotioneel iets aan de hand dat aandacht nodig kan hebben? Is er helemaal niets anders te doen dan gewoon space te houden en te luisteren? Ik ben hier, ik zal luisteren.⠀

Het gaat over liefde. Moeders eraan herinneren dat ook zij geliefd en gevoed moeten worden, zoals zij dat voor hun kinderen doen. Ik ben hier, ik zal je wat van mijn liefde geven. ⠀

Het gaat over families. Zijn twee er drie geworden? Of is drie misschien wel vier of meer geworden? Dit zijn moeilijke tijden. Je hoeft je niet sterk voor te doen, alle begin is moeilijk. Alles is aan het veranderen en je hoeft het niet alleen te doen. Ik ben hier, ik zal je steunen.

Dus laat me je baarmoeder vasthouden en het warmte brengen. Laat me de spanningen in je schouders, armen en handen los masseren van de ontelbare uren van het voeden van je baby. Laat me energie terugbrengen naar je vermoeide benen . Laat mij je oudere kinderen vermaken zodat je in alle rust kunt plassen of douchen. Laat mij een warm zitbad voor je maken, doordrenkt met geneeskrachtige kruiden. Laat me je tranen afvegen als je je emoties loslaat.⠀

Ik ben hier, laat me je vasthouden zodat jij je kunt laten gaan.

Belly Binding is een traditie in veel culturen, bedoeld om het lichaam van de vrouw te sluiten, zowel fysiek als spiritueel en dat was het ooit ook in Nederland. Veel mensen denken dat wij onze spirituele tradities zijn kwijtgeraakt, en voor een deel klopt dat, ze zijn minder zichtbaar geworden, maar ze zijn er nog wel degelijk! Zoals het sluiten van de kraamvrouw.

Een oude traditie die de persoon die net bevallen is eert. Geboorte is een ervaring van openheid, van rauw en kwetsbaar zijn – fysiek, mentaal, spiritueel. Belly Binding helpt het lichaam te sluiten en de ervaring van zwangerschap en geboorte af te sluiten, alles weer op zijn plaats te brengen, warmte te brengen en genezing aan te moedigen.

Vraag het je moeder of grootmoeder en zij zal zich waarschijnlijk het sluitlaken nog wel kunnen herinneren, maar vooral de fysieke kant ervan ik breng graag de balans terug door ook het emotionele mee te geven.

Voordelen van Belly Binding

 • Het ondersteunt je in de zwangerschap met de druk op je bekken en onderrug.
 • Het helpt na de geboorte de ribbenkast, de buik en heupen weer op hun plek te komen.
 • Het trekt de buikspieren die in de zwangerschap uit elkaar zijn gegaan weer bij elkaar.
 • Wanneer het bekken en schaambeen uiteen geweken zijn tijdens de zwangerschap steunt de wikkel het terug naar elkaar komen.
 • Het ondersteunt slappe spieren.
 • Het vermindert vochtophoping in de buik en winderigheid.
 • Het vermindert het gevoel van ‘leegheid’ in je buik van de bevalling.
 • Het koestert en omarmt de moeder in een periode van kwetsbaarheid en herstel.
 • Het voorkomt rugpijn. Als je de wikkel draagt krijg je als vanzelf een goede, rechte houding.
 • Tijdens het voeden voorkomt het dat je voorover gaat ‘hangen’.
 • Het vermindert de tijd van postpartum vloeien omdat het proces van vloeien wordt versneld.
 • Bij een miskraam of doodgeboren kindje kan het binden zowel het emotionele als fysieke herstel bespoedigen.
 • Het voelt heerlijk!

En zelfs ruim na de bevalling kun je de bellybind nog blijven gebruiken tijdens je (pre)menstruatie periode als deze erg pijnlijk is, het is dan een heerlijke liefdevolle omarming van je gespannen buik! 

De mooiste bellybind kun je zelf tijdens je zwangerschap al aanschaffen via Barefoot Mama. Hou je van afwisseling? Ze heeft een prachtige bundle deal!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *