Rituelen

Een ritueel of ceremonie geeft betekenis aan een gebeurtenis of periode in je leven. Alles wat je bewust en met aandacht doet, wat je het hier en nu intens doet beleven is feitelijk een ritueel. Rituelen zijn een toegevoegde waarde aan het leven en geven het meer betekenis en waarde.

Sinds de laatste jaren is er steeds meer een beweging naar de verbinding met iets groters. Noem het het universum, spirit, de natuur. Het komt voor mij eigenlijk op hetzelfde neer. De verbinding met je eigen innerlijke levenskracht. Het idee dat er meer is tussen hemel en aarde. Het voelt voor mij als iets wat we kwijt zijn geraakt en wat we weer opnieuw aan het herontdekken zijn. Iets dat ik miste zonder dat ik wist dat ik het miste en onbewust naar op zoek ging om mijn leven meer betekenis te geven.

Rituelen zijn overal: symbolische handelingen die we bewust herhalen, en die ons boven het alledaagse uittillen. Bijna overal ter wereld gaan belangrijke gebeurtenissen in het leven samen met een ritueel, ceremonie of feest. Denk aan geboorte, volwassen worden, huwelijk en dood. In een ritueel maken we ruimte om het overgangsmoment bewust te beleven, de essentie ervan te voelen, je met elkaar verbonden te weten op een andere laag. Vaak is de ervaring dat er een tijdloos moment ontstaat, een heilig moment, verbonden met iets dat groter is dan wij.

Een ritueel gaat vaak gepaard met symbolische handelingen die ons helpen een overgang te maken. Er zit iets in van het afsluiten van de ene levensfase en een nieuwe ingaan. Wat je achterlaat ken je, het nieuwe nog niet.
Symbolen geven betekenis en kracht zonder woorden. Daarbij is het effect vooral sterk als de symbolische en de letterlijke betekenis op elkaar lijken. Water om te zuiveren, een kaars of vuur voor warmte en licht etc.

In het uitvoeren van rituelen voelen we onze verbondenheid met anderen. En laten wij vrouwen nu gehardwired zijn voor verbinding!

Een Ritueel heeft meestal een aantal kenmerken:

  • het heeft een patroon
  • het bestaat uit woorden, daden en symbolen
  • je gebruikt het bij belangrijke levenservaringen
  • het verwijst naar wat belangrijk is
  • het versterkt het gemeenschapsgevoel
  • het maakt mensen (weer) sterk.

Samen geven we, afgestemd op je vraag en wensen, vorm aan het ritueel. Om zo op een bepaalde tijd en plaats stil te staan bij een mijlpaal, al dan niet in bijzijn van genodigden.

Ook na ingrijpende gebeurtenissen helpen ze ons om weer greep te krijgen op het leven. Maar ze geven vooral de gewone dagen glans, en zelfs simpel eten smaakt er beter door.

Rite of the Womb
Mother Blessing Ceremonie
Closing the bones Ceremonie
Placenta Ceremonie
Vuurcirkel

Maar ook kleine dagelijkse of maandelijkse rituelen geven het leven meer betekenis, zo trek ik iedere dag na het ontwaken een dagkaartje uit mijn Mothers Wisdom Deck of mijn Wild Unknown kaartendecks en bekijk ik de dagenergie van de Maya Kalender. Daarnaast sta ik met de nieuwe en de volle maan, parallel aan mijn cyclus stil bij wat er zich allemaal in mijn leven afspeelt, wat ik zou willen loslaten en juist wil aantrekken of manifesteren.