Mindful door de tranen heen

Steeds meer moeders wenden zich tot mindfulness, een vorm van meditatie die zich richt op bewustwording en openheid, om hen en hun baby te helpen de stress van tranen te doorstaan.

Mindful parenting gaat niet over het zijn van de perfecte ouder. Het gaat om bewuster, aanwezig in het moment en openhartiger zijn. Dat maakt een groot verschil voor onze kinderen en hoe we op hen reageren.

Als je baby huilt, raak je gestresst. Dit is een heel natuurlijke reactie om ons te laten reageren – zo overleven baby’s’.

Maar die stress kan moeilijk voor ons zijn om mee om te gaan. Velen van ons sluiten onze emoties af als we het onder ogen zien. Maar door een beetje meer aandacht te besteden, kun je op moeilijke momenten vriendelijker en helderder reageren.. De volgende keer dat je baby huilt, probeer dan deze technieken uit en zie zelf….

Let op de omstandigheden om je heen…
We zullen niet altijd in staat zijn om onze baby’s te stoppen met huilen. Maar we kunnen ons op hen afstemmen en nadenken over de omstandigheden die tot het huilen kunnen hebben geleid’. Door je af te stemmen op hoe je baby de wereld ziet en te begrijpen waarom hij misschien huilt, kun je beter helpen.

Er zijn zoveel dingen die we bewust kunnen maken – hoe voelen de kleren die je baby draagt voor hem aan? Is het tijd om je baby mee te nemen naar een rustige plek omdat hij te veel gestimuleerd wordt in een drukke omgeving?’ Sommige baby’s vinden het heerlijk om in een deken gewikkeld te worden en dicht op elkaar te worden gehouden, maar sommige baby’s kunnen er niet tegen!

Wees je bewust van de redenen waarom je je gestresst bent.
Luisteren naar je kleintje dat huilt is verontrustend, vooral als je hem niet in staat bent om hem tot rust te brengen.

Maar dit kan minder te maken hebben met je baby en meer met jou.”Soms heeft je reactie op het huilen van je baby meer te maken met je eigen ervaring als kind en niet noodzakelijkerwijs met wat er op dit moment gebeurt. Als je je niet gevoed voelt, kan je als je baby huilt, erg verdrietig worden.

Kijk naar je verwachtingen
Voelt het soms alsof het alleen je baby is die altijd huilt? Of als dit je tweede kind is, weet je dan niet waarom hij meer huilt dan je eerste kind?

Kijk naar je verwachtingen, en je realiseert je je misschien dat je verwacht dat je je baby zich als een ander zal gedragen en je ervaart frustratie of woede’ Open jezelf tot de mogelijkheid dat je baby anders is en vraag je je af hoe je met hem kunt werken.’.

Accepteer dat baby’s huilen
De eerste negen maanden is bijna een vierde trimester’. Het is een enorme overgang van binnen naar buiten. Het is dus normaal voor baby’s om te huilen, zo is het nu eenmaal. Sla jezelf er niet over in elkaar.’.

Zelfs als je begrijpt waarom je baby huilt, kun je er niet altijd veel aan doen. Veel baby’s hebben een hekel aan het verschonen van hun luier. Ga je gespannen en bezorgd zijn over zijn gehuil als je zijn luier verschoont? Of kun je het huilen accepteren, jezelf kalmeren, je ontspannen in je lichaam en een beetje empathie hebben voor je baby?
en jezelf?

Breng wat vriendelijkheid mee
Baby’s huilen altijd om een reden, maar je zult misschien niet altijd begrijpen wat die reden is. En je kunt het gevoel hebben dat je je baby in de steek hebt gelaten als je hem niet kunt kalmeren en hem niet kunt stoppen met huilen. Dit kan niet verder van de waarheid afwijken’,

Als je er niet achter kunt komen waarom hij huilt en niets wat je doet werkt, probeer dan gewoon een beetje vriendelijkheid te brengen in het moment. Pak hem op, houd hem vast en probeer je voor te stellen hoe het voelt om een baby te zijn. Als je nog niet kon praten, en misschien wist je zelfs niet waarom je van streek was, wat zou je dan willen? Je zou waarschijnlijk gewoon met wat zachtheid vastgehouden willen worden. Je veilig willen voelen’.

Experimenteer
Probeer verschillende manieren om je baby te kalmeren en ontdek wat voor hem nuttig is. Hij kan getroost zijn als je probeert een wooshend geluid na te bootsen, zoals hij in je baarmoeder hoorde, of door beweging, veel babies vinden het heerlijk als je ritmisch op de billetjes klopt en wiegt. Sommige baby’s worden gekalmeerd door een ritje in de auto, sommige door het geluid van de stofzuiger, anderen vinden het heerlijk dat je voor ze zingt.

Maar vergeet niet dat wat vandaag werkt, morgen misschien niet werkt, of zelfs het volgende moment’ Sta open voor wat helpt in het huidige moment’

Accepteer het feit dat je niet alles kunt oplossen.
Dus wat gebeurt er als je baby voortdurend huilt en niets wat je doet hem kalmeert? Accepteer de situatie zoals ze is’

Zeg tegen jezelf: “Dit is wat er gebeurt, hij huilt, dit is moeilijk. Ik kan hem misschien niet tegenhouden om te huilen, maar ik kan wel veranderen hoe ik me in relatie tot dit alles verhoudt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *