Wombsongs

Ik ben zelf nooit een bijzonder muzikaal persoon geweest maar drummen heeft me wel altijd aangesproken. En na het leren over de geschiedenis van drums als ceremonieel object van Layne Redmond, als een manier om de hartslag van de Moeder voort te brengen, voelde ik me geroepen om er verder mee te werken. Ik volgde mijn opleiding bij Christine Stevens waar ik de ritmes van transformatie leerde spelen. Dit triggerde een diep herinneren aan de ware kracht van de drum, het verbind ons opnieuw diep met ons eigen lichaam, onze innerlijke wijsheid en de ritmes van Moeder Aarde.

Als je een hartslag hebt, dan heb je ritme!

De Drum werd lang geleden als ritueel instrument gebruikt in grotten en later in de tempels van de eerste nederzettingen van onder meer het Oude Europa. In die tijd werd de aarde als Godin vereerd en het waren de vrouwen die de rituelen en ceremoniën leidden.

In haar boek, En de drummers waren vrouwen zegt Layne Redmond dit over de kleur rood en de drum:

“Drums  werden vaak rood geschilderd, de kleur van het bloed, of soms groen om vegetatie voor te stellen. Overal in de oude wereld waren dit de oerkleuren van het leven. Mystieke ontwerpen en symbolen waren soms ook op de drumhuid of het houten frame geschilderd. Ook werden er vaak draden of linten of veren aan geknoopt met spirituele gebeden of gezangen.

“De Oude Egyptenaren geloofden dat het menstruatiebloed van de moeder uit haar hart naar haar schoot kwam om het nieuwe leven van het kind te kunnen creëren. De hartslag van de moeder was de kracht achter het nieuwe leven van het kind, want de hartslag van de godin was de kracht achter de schepping. Dit is de reden waarom de drum vaak rood werd geschilderd, want het vertegenwoordigde de hartslag van de schepping”.

De drum in de moderne tijd

Tijdens de zwangerschap is drummen een prachtige techniek die gebruikt kan worden om de moeder te helpen zich met haar baby in haar te verbinden, maar ook met haar baarmoeder en vulva. Zo voelen vrouwen zich vaak losgekoppeld van hun baby’s en hun eigen lichaam en dit proces helpt om te werken aan genezing of om te gaan met wat het ook is dat die verbinding blokkeert.

Drummen is als een zelf geleide meditatie, op de maat van de trommel, met als doel informatie en spirituele begeleiding te zoeken die zal bijdragen aan en helpen bij situaties in ons gewone hier en nu bewuste werkelijkheid.

Bij gebruik tijdens de weeën kan het helpen om een vrouw in een veranderde staat van bewustzijn te brengen. Drummen in de verloskamer helpt een heilige ruimte te creëren, houdt de energie gericht, stelt de moeder in staat om haar aandacht naar binnen te bewegen en vermindert de overlast voor haar.

Het gebruik van de drum tijdens de bevalling helpt de intensiteit van de weeën te verminderen – de vibratie verdrijft de pijn en het geluid biedt de vrouw een focuspunt dat haar in staat stelt toegang te krijgen tot een veranderde staat van bewustzijn. En het opent een energetische lijn naar de kracht van alle vrouwen die ons zijn voorgegaan in het baren van nieuw leven, en dat geeft kracht.

Luisteren naar drummen synchroniseert de beide hersenhelften wat resulteert in een gevoel van balans tussen het bewuste en het onderbewuste en maakt het mogelijk om intuïtief te weten wat te doen. Voor een vrouw die aan het bevallen is, neemt dit weten haar dieper in zichzelf mee, waar ze de buitenwereld buitensluit. Dit is precies wat  het ongehinderde onvrijwillige proces van baren, het beste zal vergemakkelijken.

Er wordt ook gezegd dat veel van de oude priesteressen maandelijks drumden, misschien om haar maandelijkse bloedstroom te vergemakkelijken en we weten dat in onze oudere matriarchale culturen de vrouw zou trommelen terwijl een vrouw in de bevalling was, waardoor ze zich diep kon ontspannen en open kon stellen voor haar kind om geboren te worden, omdat het oude geluid van de hartslag haar herinnert aan haar eigen geboorte. Er wordt ook gezegd dat ditzelfde getrommel ons terugvoert naar de hartslag van de moeder als we sterven en ons transformeert in de grote spiraal van leven, dood en wedergeboorte.
Oude trommels van vrouwen werden specifiek rood geschilderd met behulp van Oker om bloed, menstruatie en bevallingsrituelen voor te stellen. Het is in de geest van deze oude traditie dat ook ik mijn trommels rood verf.

Menstruatie, zwangerschap en geboorte zijn feitelijk sjamanistische ervaringen, diepe innerlijke ervaringen die transformerend zijn. In een sjamanistische drumreis kan een moeder toegang krijgen tot haar innerlijk weten en kracht en begeleiding en ondersteuning zoeken en vinden via de onderbewuste  rijken, door verbinding met het vrouwelijke aspect van creatie, ons diepe weten, onze intuïtie.

Wil je een eigen rode drum maken? Ik help je hier graag mee!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *