Closing the bones

De geboortereis is een ongelooflijke, verbazingwekkende en intense reis. Als vrouw moet ons lichaam hard werken om een kind ter wereld te brengen. Door al dit werk, door de triomf, de pijn, de vreugde, het zweet en de tranen, worden we open gelaten. We moeten ons volledig openstellen als we een kind geboren willen laten worden.

Die openheid kan ons dan het gevoel geven leeg te zijn na de geboorte. Ons lichaam is al maandenlang een voertuig geweest dat een baby (of zelfs meerdere babies) heeft gedragen en gevoed. Het is geen wonder dat ons lichaam een enorme leegte ervaart als we het geboorteproces eenmaal voltooid hebben. Dus, wat dan? Hoe sluiten we ons af nadat we ons hebben geopend voor zoiets ongelooflijks als de geboorte? Nou, waarom niet een mooie sluitceremonie; ook wel closing of the bones ceremonie genoemd.

Sluit Ceremonies lijken misschien vreemd voor degenen onder ons die in de Nederland wonen, of in andere landen waar niet veel nadruk wordt gelegd op het post-partum genezingsproces, maar het gebeurt wel in andere delen van de wereld zoals Maleisië en China.

In andere landen zijn vrouwen nog steeds vrouwen aan het bemoederen na de geboorte, en eren ze voor het ongelooflijke offer dat ze hebben gebracht, geven ze deze nieuwe moeders zegeningen, houden ze de ruimte om deze vrouwen in staat te stellen te genezen en te sluiten wat er geopend werd toen ze hun baby’s brachten en verwelkomen ze terug in de maatschappij. De vragen zijn: waarom doen we dit niet in ons land en wat zou er gebeuren als we dat wel zouden doen?

Het afsluiten van het geboorteproces is om zoveel redenen van cruciaal belang: energiek om het proces af te ronden, lichamelijk om het lichaam te genezen, en geestelijk om de drempel van meisje naar moeder goed te overschrijden.

In Latijns-Amerikaanse landen wordt dit vaak door vroedvrouwen beoefend als closing the bones. Het wordt traditioneel gedaan op dag 3 na de bevalling, maar we hebben vrouwen die er zelfs 25 jaar na de bevalling nog van kunnen profiteren!

Deze ceremonie kan verschillende doelen dienen voor de postpartum mama:

Fysiek brengt het haar lichaam weer bij elkaar, drukt het haar liefdevol samen en omhelst het alle gebieden die de zwangerschap en bevalling hebben losgemaakt. Het stimuleert de doorbloeding, wat kan helpen bij het reinigen en vernieuwen van de moeder door het bewegen van vocht in haar lichaam. Dit kan dan helpen bij het vinden van evenwicht voor haar hormonen, immuunsysteem, toning van spieren en weefsel.

Energiek brengt het haar weer bij elkaar door haar energie dicht bij elkaar te houden. Ze kan alle levensdraden van zichzelf die tijdens de bevalling zijn verstrooid uitnodigen om weer bij elkaar te worden getrokken.

Emotioneel geeft het haar een specifieke handeling/tijd om zich te richten op het verzegelen van het geboorteproces. Door de intenties van het sluiten van de geboortetijd en het volledig in het moederschap in te gaan, is ze in staat om zichzelf emotioneel te transformeren op een manier die de westerse cultuur zelden toestaat.

Ook na een miskraam of abortus kan dit een zeer helende ceremonie zijn!

Het is vooral mooi om deze ceremonie te doen met de vrouwen die ook bij je Mother Blessing Party aanwezig waren. Ik zie beide ervaringen dan ook liefst als een geheel en bied ze zo ook graag aan middels de vouchers in mijn Box Full of Love.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *