De wijsheid van je cyclus

Het moederschap begint met conceptie, en conceptie begint met een gezonde menstruatiecyclus. In feite is je leven gebaseerd op je menstruatiecyclus, of je je dat nu realiseert of niet, of je er nu aandacht aan besteedt of niet. En iedereen die onder één dak woont, is onder invloed van de menstruatiecycli van de vrouwen die er wonen. 

Vrouwen waren vroeger veel beter afgestemd op hun lichaam en omgeving. Ze leefden met de seizoenen, voelden de veranderingen in de natuur en gebruikten dit als kompas om door het jaarwiel heen te navigeren.

Menstruerende vrouwen in de oude tijd trokken zich terug uit het alledaagse leven. Wat er in die tijd toe deed was de binnenwereld. Hoe anders is dat nu, vrouwen zijn een vast onderdeel geworden van de economie en er wordt van vrouwen min of meer verwacht continue op hetzelfde energieniveau mee te blijven draaien in de maatschappij en dan graag zonder klagen. 

De natuurlijke neiging om zich terug te trekken op dit moment van de maand, stelt een vrouw in staat om stil te worden, naar binnen te keren, in harmonie los te laten en open om te luisteren en te voelen wat nodig is voor de volgende fase en daar het zaadje voor te planten.

About bloody time om die kennis weer terug te brengen!

 

Vrouwen en de magie van hun cycli.

De cyclus bestaat uit 4 fasen:
Menstruatie (dagen 1-7) – Winter – Donker/Nieuwe maan – Crone
Pre-Ovulatie (dagen 7-14) – Voorjaar – Wassende maan – Maagd
Ovulatie (dagen 14-21) – Zomer – Volle Maan – Moeder
Pre-Menstruatie (dagen 21-28) – Herfst – Afnemende maan – Maga

Dit is gebaseerd op een gemiddelde cyclus van 28 dagen. Elke cyclus varieert echter in lengte, dus deze ‘tijdsframes’ kunnen voor elke vrouw iets anders zijn. De enige constante is dat je altijd 14 dagen voor de menstruatie ovuleert.

The sanskrit word for menstruation and season are the same – ritu. The word root for menstruation mens, is the same for moon, month and measurement. The first measurement of time, the first calendar was based on the menstrual cycle.

Door toe te passen wat we weten van de seizoenen kunnen we de menstruatiecyclus op een heel andere manier gaan bekijken en heel praktisch gaan gebruiken voor onze persoonlijke groei maar ook voor het vinden van ons natuurlijke ritme als moeders en onze verbinding met de natuur.

Als de druk bestaat om voltijd in de buitenwereld te blijven, zoals op werk of school, kunnen we nog meer verward en geïrriteerd raken. Deze fase vertraagt ons en brengt onze aandacht terug naar onze eigen behoeften. Het is tijdens deze fase dat vrouwen zich behoorlijk uit ritme kunnen voelen en kunnen lijden aan PMS of PMDD omdat niet aan de werkelijke behoeften van het lijf gehoor wordt gegeven..

Helaas kiezen veel vrouwen nog steeds voor een of andere hormonale behandelingen om de stemmingswisselingen te ‘genezen’, de pijn te stoppen of om de cyclus te reguleren. Dit ontkoppelt ons van onze natuurlijke heling en cyclus. Het verhindert ons toegang te krijgen tot onze ware  innerlijke krachtbron.

De cyclus stopt niet tijdens de zwangerschap en na de menopauze. Hoewel het lichaam een fysieke cyclus kan stoppen, gaat het spirituele aspect gewoon door, vaak synchroon met de maancyclus, en in de crone fase van het leven zijn de energieën nog krachtiger en dieper.

Vrouwen hoeven alleen maar de kracht/energie die ze in zich hebben te begrijpen en te leren gebruiken.

Als een vrouw kan ontcijferen wat haar irriteert, pijn doet of afleidt, de dingen over HAARZELF ontdekt die ze daarin kan veranderen, dan kan ze deze loslaten met haar bloed zodat ze het niet meer hoeft mee te nemen in haar volgende cyclus.

Maar dit is meestal wat er gebeurt; we missen de kans voor de transformatie omdat we de tijd niet hebben/nemen om naar binnen te keren, om los te laten en in plaats daarvan nemen we dezelfde energie mee naar de volgende cyclus en die wordt versterkt.

Wil je op een natuurlijke en holistische wijze met je cyclus omgaan? Je menstruatie klachten aanpakken? Of ben je op zoek naar een natuurlijke manier van anticonceptie. Ik help je er graag bij.

Wist je dat je met het volgen van je cyclus, kruiden en bijvoorbeeld vaginaal stomen in combinatie met een lifestyle aanpassing veel van je klachten kunt verminderen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *