Rebozo Massage

Wat is een rebozo?

Rebozo is Spaans voor doek of sjaal. Het is een langwerpige omslagdoek van geweven katoen, die je als buikband of draagdoek voor je baby kunt gebruiken, maar ook als ‘massagedoek’. Op het platteland in Mexico en Guatemala worden zwangere vrouwen hiermee traditioneel behandeld tijdens controles bij de vroedvrouw, en ook bij bevallingen wordt de doek op allerlei manieren ingezet. Omdat de technieken vrij simpel zijn en goed werken, wordt de rebozo ook in de rest van de wereld steeds bekender. Veel doula’s, zwangerschapsdocenten en ook sommige verloskundigen werken inmiddels dan ook met rebozo-technieken.

Masseren met de rebozo

Dit is uiteraard een heel andere manier van masseren dan wat je normaal met je handen doet, maar het effect kan hetzelfde zijn: het ontspant de spieren en het bindweefsel. Dit gebeurt bijvoorbeeld door de doek om verschillende delen van het lichaam te vouwen en die ritmisch te schudden, wiegen of schommelen. Dit kan in allerlei houdingen, zoals staand, zittend, liggend of op handen en knieën. Het deel van je lichaam dat in de doek ‘hangt’ kun je helemaal loslaten en het ondersteunde wiegen of schommelen zorgt voor een diepe ontspanning.

Tijdens de zwangerschap

Zwangere vrouwen vinden het vaak een verademing als een ander hun zware buik even voor ze draagt, door hem voorzichtig een stukje op te tillen in de rebozo. De massagetechnieken met de rebozo kunnen helpen bij bekkenklachten, rugpijn en harde buiken. De spieren worden hierbij voorzichtig losgemaakt door het schudden en wiegen met de doek. Een complete lichaamsmassage kan ook: er liggen dan meerdere doeken op een rij waar de vrouw op mag gaan liggen, waarna telkens een deel van haar lichaam wordt gewiegd en ingepakt. Dit ontspant fysiek, maar veel vrouwen vinden het ook mentaal rustgevend om zich letterlijk even helemaal over te geven, te laten dragen en omhuld te zijn. Voor niet-zwangere vrouwen, mannen en kinderen is dit trouwens ook heel fijn.

Voor en tijdens de bevalling

Rebozo-massage ontspant de lage rug, het bekken en de bekkenbodemspieren en kan hierdoor tijdens de bevalling een ontspannen gevoel geven en weeën pijn verlichten. Ook kan het ervoor zorgen dat de ontsluiting soepeler gaat. Het ontspannen gevoel kan het bovendien makkelijker maken om je over te geven aan de weeën en de weeën effectiever maken.

Rebozo als draagdoek

Naast massage en gebruik tijdens de bevalling is de Rebozo een perfecte draagdoek. Het is belangrijk om je baby te dragen op een comfortabele, ergonomisch verantwoorde en praktische manier. Wist je dat het dragen van je baby goede hechting tussen ouders en kinderen bevordert? Hechting begint al voor de geboorte en gaat een leven lang door. Maar bovenal is dragen erg knus en gezellig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *