Postpartum Booster

Als doula gebruik ik mijn kennis over voeding en behandelingen vanuit de Ayurveda.

Het is belangrijk om te beseffen dat je door je eigen wedergeboorte bent gegaan en dat je net zo kwetsbaar bent in lichaam en geest als je baby. Ik kan dit concept niet genoeg benadrukken. In de Ayurveda (de traditionele geneeskunde van India) wordt de moeder beschouwd als op een belangrijk kruispunt in haar leven. Eén weg leidt tot diepe fysieke en spirituele genezing, die eindigt in de wedergeboorte van een vitale en evenwichtige moeder. Het andere pad leidt naar een weg die niemand van ons wil bewandelen. In Nederland hebben we, zoals in veel westerse culturen, wijsheid-vrouw tradities verloren die hun oorsprong vinden in duizenden jaren ervaring. Als postpartum doula bied ik eenvoudige concepten aan die geworteld zijn in de traditionele Ayurvedische wijsheid en die moeders al duizenden jaren lang geweldige resultaten hebben opgeleverd.

Ashwagandha heeft een brede werking, verbetert de conditie van lichaam en geest en draagt bij aan een gezond en lang leven. Het kruid gaat celveroudering tegen, is goed voor denken en geheugen en heeft onder meer stressverlagende, angstremmende, antidepressieve, neuroprotectieve, ontstekingsremmende, immunomodulerende, antioxidatieve, hormoonregulerende en spierversterkende effecten.

Ashwaganda is een versterker voor je wortelchakra. Onze familiewaarden zitten in de wortelchakra, maar ook in ons zelfbeeld, onze instincten, onze verbondenheid met de natuur en ons geaard zijn in het leven. Alle andere chakra’s in het lichaam bouwen voort op de wortelchakra. Ze zijn afhankelijk van de kracht van de wortel.

Een persoon met een evenwichtig wortelchakra is geaard, voelt een passie voor het leven en is gemotiveerd om zijn plaats te verzekeren. Hij/zij is veilig, stabiel, energiek, heeft wilskracht wanneer dat nodig is, is comfortabel in zijn/haar lichaam, heeft een goede algemene gezondheid en is in staat om te ontspannen en te genieten van de natuur, stilte en stilte.

Als het gaat om het in evenwicht brengen van de wortelchakra van een postpartum mama met voedsel, zijn mijn “go to’s” (eigenlijk heel logisch) wortels van groenten. Ik geef de voorkeur aan gember, bieten en zoete aardappelen, maar ook andere wortelgroenten kunnen worden gebruikt. Deze omvatten wortelen, aardappelen, radijs, pastinaken, uien, knoflook, rapen en kurkuma.

Ayurveda is de kennis van een lang, gelukkig en gezond leven. Ayurveda is natuurlijk en allesomvattend, tijdloos maar toch modern. De toepassing ervan is eenvoudig en onafhankelijk van waar we vandaan komen en waar we leven, welke voorkeuren en aversies we hebben. Het geheim van ayurveda zit in het holistische principe en de kennis van onze eenheid met de natuur en haar wetmatigheden. Ayurveda wijst ons de weg naar een leven in balans – de basis voor een volmaakt welzijn, natuurlijke schoonheid en duurzame gezondheid.

Toen ik 10 jaar geleden in mijn dayspa overstapte op ayurvedische huidverzorging ging er een wereld voor mij open, de kennis ervan komt ook nu weer van pas in mijn doulawerk. Ik leerde hierdoor ook mezelf beter te doorgronden en hoe mijn gezondheidsproblemen (fibromyalgie; aandoening van het bewegingsapparaat en de omliggende steunweefsels en COPD/Astma; luchtwegen) aan te pakken (beide verhoogde Vata verstoringen).

Volgens ayurveda vinden we de sleutel tot het welbevinden in het inzicht in de drie ayurvedische basisenergieën Vata, Pitta en Kapha. Al onze fysieke, mentale en psychische eigenschappen geven uitdrukking aan een volkomen individuele combinatie van deze basiskrachten in onze persoonlijkheid. Ze vormen ons ‘ayurveda-type’, onze innerlijke aard, de blauwdruk voor een lang en gezond leven – onmiskenbaar uniek als een vingerafdruk. Zelf ben ik een overwegend Vata type.

De postpartum periode kunnen we ook zien als een Vata energie (koude) die weer in balans moet worden gebracht. Nieuwe moeders hebben behoefte aan voedsel dat kalmerend is en voedzaam, aardend werkt en gemakkelijk verteerbaar is.

Een lekkere en gezonde manier om Ashwaganda in te nemen is met dit recept voor Cinna-BunBites.

CINNA-BUNBITES

2 kopjes walnoten of pecannoten (of een mix)
1 kopje rozijnen
8 dadels
¼ kop ghee (of kokosolie)
1 eetlepel kaneel
1 theelepel kardemom
½ theelepel per stuk: zeezout, shatavari, ashwaganda, chaga poeder

Pulseer alle ingrediënten in de keukenmachine tot ze kruimelig zijn en rol ze op tot bolletjes op beetformaat. Recept is gemakkelijk te verdubbelen of verdrievoudigen.

Hier is de lijst van voedingsmiddelen die helende eigenschappen hebben die je postpartum herstel ten goede komen. Kies zoveel mogelijk voor biologisch.

Eiwitten – Gekookte melk, ongegiste kazen, linzen, geweekte bonen, noten en verse notenmelk, kip, kalkoen en vis.

Koolhydraten – Basmatirijst (bruine rijst is moeilijk te verteren), ongezuurde tarwe (couscous, griesmeel, farina, tortilla’s), tapioca, haver en quinoa.

Fruit – Zoet, vers, op kamertemperatuur, fruit en sappen zijn geweldig voor hun levenskracht. Kokosmelk en avocado kunnen worden gecombineerd met zowel fruit als groente/korrels zonder dat de spijsvertering verstoord raakt.

Groenten – Asperges, bieten, wortelen, winterpompoen, zomerpompoen, okra, venkel, spinazie en snijbiet.

Kruiden – Venkel, venkel, fenegriek, basilicum, kardemom, saffraan, kaneel, gember (vers of gedroogd), kruidnagel, citroen/kalk, citrusschil, marjolein, marjolein, zwarte peper, tamarinde, dragon, paprikapoeder, komijn, ajwan, dille, asafoetida (uienvervanger), knoflook (alleen goed gebruind in niet rauwe olie!), kleine hoeveelheden kurkuma, zwarte mosterdzaad en cayenne.

Vetten/Oliën – Ghee, olijolie, kokosolie en sesamolie.

Ik weet dat het leven na de geboorte moeilijk kan zijn. Je loopt op een gebrek aan slaap, hebt te maken met ongemakkelijke veranderingen in je lichaam en geest, om nog maar te zwijgen van je nieuwe baby die van je afhankelijk is. Het is genoeg om je hoofd te laten draaien! Het is niet gemakkelijk om een mama te zijn en we hebben allemaal extra steun nodig in deze delicate fase van herstel.

Wil je een warm kopje zoet ruikende, stressverminderende lekkernij om je lichaam en emoties in balans te brengen? Dat dacht ik al.

Mijn Tulsi Thee recept is precies wat de Doula heeft voorgeschreven om die randen te verzachten en je hart te laten glimlachen.

Dit eenvoudige Tulsi Thee recept heeft slechts 3 ingrediënten die delicaat geurend zijn en je precies de juiste genezende werking geven die je nodig hebt na de geboorte.

Tulsi, ook bekend als Heilige Basilicum, is een prachtig postpartum adaptogeen kruid dat je kan helpen om na de geboorte met stress om te gaan. De voordelen zijn onder andere het genezen van slaapproblemen, angst, uitputting en vergetelheid. Het is ook een grote steun voor de spijsvertering, evenals koude en griep symptomen.

Roos heeft de hoogste trilling van alle bloemen van het plantenrijk. Veel nieuwe mama’s zijn na de geboorte in een delicate emotionele staat en hebben goede vibraties nodig. Dat gezegd hebbende, is roos een geweldig kruid om de geest te verheffen, depressie te beteugelen en je hart te openen. Het is ook anti-inflammatoir en kan helpen bij postpartum pijn, en kan je immuniteit tegen de hoge niveaus van Vitamine C verhogen.

Kardemom is een heerlijk aromatische specerij die verwant is aan gember. Het is mijn persoonlijke favoriet! Deze heerlijke specerij is een van de krachtlijnen in mijn postpartum kooktoolbox voor zijn krachtige spijsverteringswerking, maar ook voor zijn unieke smaak. Kardemom wordt ook gebruikt in de Ayurvedische geneeskunde voor zijn anti-depressieve eigenschappen, maar ook om bronchitis, verkoudheid en griep te bestrijden.

Daar heb je het dus. Nu dat je weet wat de geweldige voordelen zijn van deze heerlijk geurende Tulsi-thee – Laten we het maken!

Ingrediënten
1 theelepel basilicumpoeder
1 eetlepel biologische rozenblaadjes
1/2 tl kardemom poeder
2 kopjes water
Amandelmelk naar smaak (optioneel)
Honing naar smaak (optioneel)

Instructies
Breng het water aan de kook in een pan.
Haal het vuur eraf en voeg kruiden toe.
5 minuten stijf stoven en zeven.
Voeg desgewenst amandelmelk en/of honing toe.

Opmerkingen
Zorg ervoor dat je rozenblaadjes biologisch zijn. Rozen worden vaak besproeid met vervelende chemicaliën.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *