Mother Roasting

Moxabustion is een externe warmtebehandeling die wordt toegepast op of over een acu-moxa punt op het lichaam. Bij deze behandelingen gebruik ik een moxastick die ik boven de huid houdt om het buikgebied voor te bereiden op de wikkel die daarna omgedaan wordt.

Moxa is gemaakt van het kruid Mugwort Artemesia vulgaris, bij ons bekend als Bijvoet en is een traditionele Chinese geneeskunde techniek die helpt met postpartum genezing door het verwarmen van de buik, stopt pijn, beweegt Qi, circuleert het bloed, beschermt de gezondheid, vergemakkelijkt een snel herstel en stimuleert de mama.

Een andere naam voor postpartum moxa healing is “Mother Roasting”.

In de traditionele Chinese geneeskunde wordt moxibustion gebruikt bij mensen met een koude aandoening of stagnatie, postpartum is het lichaam koud (hier houden we ook rekening mee met postpartum voeding). Het verbranden van moxa wordt verondersteld om de meridianen koud en warm te verdrijven, wat leidt tot een soepelere doorstroming van bloed en qi.

Bijvoet heeft een lange geschiedenis van gebruik in de volksgeneeskunde, niet alleen in TCM. Onderzoek heeft aangetoond dat het werkt als een emmenagoog die een middel is dat de bloedcirculatie naar het bekkengebied en de baarmoeder verhoogt en de menstruatie stimuleert. Wist je dat moxabustion ook wordt ingezet bij een stuitligging?

Deze dienst is bedoeld om de nieuwe moeder ongeveer twee weken na de bevalling te ondersteunen. De opwarmingsmethode omvat het gebruik van moxa en acupunctuurpunten om de circulatie van bloed en vitale energie in de buik te bevorderen en om de moeder te troosten en te eren op dit overgangsmoment.

We sluiten de behandeling met een buikmassage en een bellybind.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *