Wake-up Calls

Er is zoveel meer aan de menstruatiecyclus dan de biologieles die wordt gegeven om het te verklaren, op dezelfde manier dat er zo veel meer aan seks en bevalling is dan de mechanica. Ons lichaam dient als de spreekwoordelijke kanarie in de kolenmijn.

De schrijnende symptomen die zo vaak rond de menstruatiecyclus van een vrouw in onze tijd zijn vaak te wijten aan vrouwen gewoon niet verbonden zijn met hun cyclus en het negeren van hun lichaam boodschappen of symptomen, boodschappen daar om specifieke emotionele, of fysieke behoeften of onevenwichtigheden aan te geven. Onze menstruatiesymptomen zijn meestal ‘wakeup calls’ over de hoeveelheid giftige stoffen in ons leven, of dat nu in het voedsel is dat we eten, het bedrijf dat we houden of de stressniveaus die we creëren door onze levensstijl.

De cycli van vrouwen worden beïnvloed door de maan.

De cyclus van een vrouw en de lunaire cyclus (maanfasen) zijn dezelfde cyclus. Voor de elektriciteit, ovuleerde vrouwen als de maan vol was, en bloedde als de maan donker was. De pijnappelklier in onze hersenen stuurt berichten naar onze eierstok, door middel van hormonen, om een ei vrij te geven op basis van de hoeveelheid licht die onze hersenen zintuigen in de nacht als we slapen. Op het punt van het meeste licht in de nacht, de volle maan, zijn we geprogrammeerd om te ovuleren.

Veel vrouwen hebben geen verbinding met de maan en geen idee in welke fase de maan zich bevindt. Wanneer ze beginnen met het regelmatig observeren van de maan, het volgen van zijn pad door de lucht, het merken van het groeien en het afnemen, begint hun cyclus vaak te synchroniseren met de maanfasen. Ze ovuleren met de volle maan en bloeden in het donker van de maan of andersom, afhankelijk van hun levensfase. En soms veranderen ze weer, afhankelijk van invloeden van buitenaf.

Ik geloof dat het eren van haar vruchtbaarheidscyclus de verantwoordelijkheid van een vrouw is.

Het is in feite een van de manieren waarop zij kan bijdragen aan het corrigeren van de onevenwichtigheden die zijn ontstaan door het niet respecteren van het vrouwelijke. Een kwestie die we moeten aanpakken, zodat we op een harmonieuze manier op onze planeet kunnen leven. Door je menstruatiecyclus te eren, help je de “gewonde vrouwen” te genezen, waarvan de symptomen de aarde en de meeste van haar mensen teisteren. Door haar cyclus te eren, eert een vrouw het vrouwelijke, het donkere, het sappige, het mysterieuze, de vrouwelijke kracht van creativiteit, seksualiteit en onze Moeder Aarde.

Ik heb een exemplaar van de DSM-5, het ‘Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, Fifth addition’ (DSM-5). Ik had gehoord dat de menstruatiecyclus was opgenomen in dit diagnostische instructie-instrument dat door artsen en therapeuten werd gebruikt.

Premenstruele dysfore stoornis (PMDS)

Kenmerken van een premenstruele dysfore stoornis

 1. Tenminste vijf van de onderstaande symptomen moeten meestal aanwezig zijn gedurende de laatste week van de luteale fase in het afgelopen jaar. De symptomen verdwijnen binnen een paar dagen na het begin van de folliculaire fase (periode voor de eisprong) en zijn afwezig in de week na de menstruatie. Minimaal één symptoom moet tot de eerste vier onderstaande symptomen behoren:
  • Verdrietig of hopeloos gevoel of zelfspot
  • Gespannen of angstig gevoel of ‘op het randje’
  • Duidelijke labiele stemming en dikwijls huilen of toegenomen gevoeligheid voor afwijzing
  • Aanhoudende geïrriteerdheid, woede en een toename van interpersoonlijke conflicten
  • Afgenomen interesse in alledaagse activiteiten, die verband kunnen houden met het zich onttrekken aan sociale relaties (werk, school, vrienden, hobby’s)
  • Subjectief gevoel moeite te hebben met concentreren
  • Zich vermoeid voelen, lethargisch of een duidelijk gebrek aan energie hebben
  • Duidelijke veranderingen in eetlust die zich kunnen voordoen als vreetbuien of behoefte hebben aan bepaalde voedingsmiddelen
  • Hypersomnia (overmatige behoefte aan slaap) of insomnia (slapeloosheid)
  • Een subjectief gevoel overweldigd te zijn of geen controle meer te hebben
  • Lichamelijke symptomen zoals gevoelige of gezwollen borsten, hoofdpijn of een opgeblazen gevoel of gewichtstoename waarbij kleding, schoenen of ringen strak komen te zitten. Ook kan zich gewrichts- of spierpijn voordoen. De symptomen kunnen vergezeld gaan van suïcidale gedachten.

   Bij menstruerende vrouwen komt de luteale fase overeen met de periode tussen de ovulatie en het begin van de menstruatie, de folliculaire fase begint met de menstruatie. Bij niet-menstruerende vrouwen kunnen de luteale en folliculaire fasen bepaald worden aan de hand van het meten van de circulerende voortplantingshormonen.
 2. De stoornis interfereert duidelijk met werk of school of met de gebruikelijke sociale activiteiten en relaties met anderen (bijvoorbeeld vermijden van sociale bezigheden, afname van prestaties op school of werk)
 3. De stoornis is niet alleen een verergering van de symptomen van een andere stoornis hoewel deze zich wel bovenop een andere stoornis kan voordoen
 4. Criteria 1, 2 en 3 moeten bevestigd worden door het dagelijks bijhouden van een dagboek waarin de symptomen op ernst geschat worden, gedurende tenminste twee opeenvolgende symptomatische cycli (de diagnose kan echter al wel voorlopig gesteld worden)

Nou, dat omvat bijna iedere menstruerende vrouw!
Het ding van deze symptomen is dat ze niet ‘normaal’ zijn, maar ze zijn gewoon, en dit is een weerspiegeling van veel dingen, waaronder de mentaliteit die achter de menstruatie zit en het gebrek aan bewustzijn dat we als cultuur hebben van het feit dat de menstruatiecyclus als de ‘kanarie in de kolenmijn’ is.

Menstruatieviering = activisme!

Het terugwinnen van onze menstruatiecyclus is een van de meest uitdagende en politieke acties die we kunnen ondernemen!
De patriarchale mentaliteit (waaraan we allemaal deelnemen, in meer of mindere mate, als gevolg van onze conditionering) wil ons doen geloven dat ons menstruatiebloed giftig afval is, dat de cyclus niet alleen onnodig is, maar dat het een ‘vloek’ is!

Als we doen wat de tamponadvertenties zeggen, moeten we vrolijk verder gaan, strakke witte kleren dragen en naar de bergen om te gaan klimmen of paardrijden – en dan toch maar verder gaan, onze cyclus negeren….

Het terugwinnen van onze menstruatiecyclus uit de kerker van het patriarchaat is een daad van pure subversie – uitdagend, rebels en revolutionair!

Van mijn mentor Jane Hardwicke Collins

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *