It takes a tribe

Inmiddels weten we allemaal ‘it takes a village’ of de moderne versie ‘it takes a tribe’ to raise a child, maar de meesten van ons zijn losgekoppeld van het soort ondersteunende gemeenschap die ons echt kan helpen in de weken en maanden na de bevalling. Het is niet zo dat we echt eenzaam zijn want de meesten van ons hebben echt wel een paar vertrouwde vrienden die bestaan uit collega’s, onze partner, een familielid en een goede vriend/in tegen de tijd dat we bevallen. Maar kunnen ze je ook werkelijk steunen in deze tijd?

Moeder worden is een overgangsritueel, de krachtigste transformatie van identiteit en levensstijl die je als vrouw kunt ervaren.

Of je vriendschapscirkel nu heel diep en intiem was of informeel maar groot, het vertaalt zich niet noodzakelijkerwijs in mensen die je kunnen adviseren over het verschonen van je baby’s luier of hoe om te gaan met de emoties na de geboorte. Het zijn misschien niet de mensen die je nu kunt vertrouwen op de uitdagingen die je zal aangaan bij het geven van borstvoeding of onzekerheid over je veranderde lichaam. Kortom, ze willen je vast wel helpen maar weten misschien zelf niet dat ze geen spaceholder voor je kunnen zijn. De vraag is, weten je vrienden ook hoe ze een veilige en ondersteunende ruimte voor je kunnen creëren in de weken en maanden na de bevalling? De waarheid is dat de meesten van ons echt niet weten hoe, niet omdat we egoïstisch of niet ontwikkeld zijn, maar omdat we zelf niet hebben ontvangen wat kan worden gedefinieerd als ‘Vrouwenwijsheid’ omdat we zelf getraumatiseerde bevallingen hebben gehad en nog met emotionele wonden rondlopen.

De wijsheid van vrouwen bestaat uit tips, praktijken en adviezen over deze rite of passage die generatie na generatie worden doorgegeven. Historisch gezien werd de kennis van vrouwen gedeeld van oma’s aan moeders van moeders aan dochters, maar er zijn een paar ontwikkelingen geweest die deze stroom van matrilineaire generatiewijsheid hebben gestopt; waardoor meer trauma en overtuigingen van daaruit dan wijsheid en kracht werd doorgegeven.

De vrouwenwijsheid is echter niet geheel verloren gegaan, maar lag sluimerend te wachten om herontdekt te worden. Veel vrouwen herinneren zich nu deze wijsheid of zijn er zelf actief naar op zoek gegaan. Ga op zoek naar deze vrouwen, zij zijn deel van je nieuwe tribe en jij kan dan op jouw beurt deze wijsheid weer gaan delen met je oude tribe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *