Het gouden uur

De eerste minuten na de geboorte van een baby zijn een magische tijd. Na negen maanden wachten krijgt een nieuwe moeder haar eerste kans om haar baby in haar armen te houden, de kleine vingers en tenen te tellen en in de ogen van haar pasgeborene te kijken.

Hoewel iedereen weet dat baby’s zich al vroeg met hun moeder moeten verbinden, heeft onderzoek aangetoond dat wat er tijdens de eerste 60 minuten van het leven van een baby gebeurt, die band tussen moeder en kind kan maximaliseren. Dat ononderbroken contact tussen moeder en baby tijdens het “gouden uur” na de geboorte is cruciaal voor de groei en ontwikkeling van het kind.

De eerste uren na de geboorte zijn een duidelijke tijd voor de ontwikkeling van een baby en er zijn goed gedocumenteerde fysieke en psychologische voordelen op korte en lange termijn wanneer een baby gedurende deze tijd huid op huid wordt gehouden.

Een pasgeboren baby bij de geboorte is niet hulpeloos! Hij of zij is een heel wakker wezen met een brein dat zich aanpast aan het leven in de buitenwereld.

Alles is voor je kleintje veranderd:

Van donker naar licht
Van rustig naar lawaaierig
Van strak vastgehouden naar de ongebreidelde wijde wereld
Ademen voor zichzelf
Leren zuigen en zichzelf voeden.

Al deze veranderingen worden in dat eerste gouden uur in zijn hersenen bedraad.

Wanneer een baby na de geboorte in huidcontact komt met de huid (liefst ongewasssen), zijn er negen waarneembare stadia, die in een specifieke volgorde plaatsvinden, die aangeboren en instinctief zijn voor de baby. Binnen elk van deze stadia zijn er verschillende acties die de baby kan aantonen.

Stadium 1: de geboortekreet
Het eerste stadium is de geboortekreet. Deze opvallende kreet komt onmiddellijk na de geboorte, wanneer de longen van de baby zich uitbreiden. Dit hoeft echter niet altijd het geval te zijn.

Stadium 2: Ontspanning
De tweede fase is de ontspanningsfase. Tijdens de ontspanningsfase vertoont de pasgeborene geen mondbewegingen en zijn de handen ontspannen. Deze fase begint meestal wanneer de geboortekreet is gestopt. De baby is van huid tot huid met de moeder en bedekt met een warme, droge handdoek of deken.

Stadium 3: Ontwaken
De derde fase is het ontwaken. Tijdens deze fase vertoont de pasgeborene kleine bewegingen in hoofd en schouders. Dit stadium begint meestal ongeveer 3 minuten na de geboorte. De pasgeborene in het ontwakende stadium kan hoofdbewegingen vertonen, zijn ogen openen, enige mondactiviteit vertonen en zijn schouders bewegen.

Stadium 4: Activiteit
De vierde fase is de activiteitenfase. Tijdens deze fase begint de pasgeborene meer mond- en zuigbewegingen te maken naarmate de wortelreflex duidelijker wordt. Dit stadium begint meestal ongeveer 8 minuten na de geboorte.

Stadium 5: Rust
Op elk moment kan de baby rusten. De baby kan gedurende het eerste uur na de geboorte tussen de periodes van activiteit door rusten.

Stadium 6: Kruipen
De zesde etappe is de kruipende etappe. De baby nadert de borst tijdens dit stadium met korte periodes van actie die resulteren in het bereiken van de borst en de tepel. Je baby weet precies wat te doen! Dit stadium begint meestal ongeveer 35 minuten na de geboorte.

Stadium 7: Vertrouwdheid
De zevende fase wordt gewenning genoemd. Tijdens deze fase maakt de pasgeborene kennis met de moeder door de tepel te likken en haar borst aan te raken en te masseren. Dit stadium begint meestal rond de 45 minuten na de geboorte en kan 20 minuten of langer duren.

Stadium 8: Zuigen
De achtste etappe is zoogend. Tijdens deze fase neemt de pasgeborene de tepel, hecht zich vast en zuigt. Deze vroege ervaring van het leren borstvoeding te geven begint meestal ongeveer een uur na de geboorte. Als de moeder analgesie/anesthesie heeft gehad tijdens de bevalling, kan het langer duren met de huid op de huid voor de baby om de stadia te voltooien en te beginnen met zuigen.

Stadium 9: Slapen
De laatste fase is de slaap. De baby en soms ook de moeder vallen in een rustgevende slaap. Baby’s vallen meestal ongeveer 1½ tot 2 uur na de geboorte in slaap.

Ik raad aan pas dan de directe familie op de hoogte te stellen van de geboorte van jullie kleine wondertje, gun jullie drietjes (of meer bij meerlingen) dit gouden uur!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *