Chakra Dance Mama!

Je hebt ze vast wel gezien, die filmpjes van moeders die dansen om de bevalling te bespoedigen, maar weet je ook waarom? Dansen zet namelijk als geen ander de energie in je lichaam in beweging, het haalt je uit je hoofd en brengt je gelijk terug in je lichaam. Het zet de energie vanuit je chakra’s die verantwoordelijk zijn voor de verspreiding van je energie weer in beweging. Daarom is het niet alleen tijdens de bevalling, maar ook tijdens de zwangerschap fijn om te doen. Heb je het gevoel dat je emotioneel of mentaal ergens in vast blijft hangen? Dans! Chakra Dancing for Birth!

Dans je energie vrij! Voel je vrij!

Hier is een algemene gids voor de belangrijkste kwaliteiten van elke chakra en hoe deze zich verhouden tot zwangerschap en geboorte….

Basis CHAKRA (Mooladhara) – Aarding, belichaming, beveiliging, veiligheid, ondersteuning.

Om een zwangere vrouw veilig genoeg te laten voelen om zich over te geven aan het natuurlijke geboorteproces moet ze haar geboorteplaats verstandig kiezen. De veiligste plek om te bevallen is waar je je het meest comfortabel voelt, of je nu in het ziekenhuis, een geboortecentrum of thuis bent. Vertrouwen op je intuïtie en gevoelens over de juiste omgeving en het ondersteuningsteam, inclusief verloskundige of arts, is van vitaal belang om de geboorte-ervaring te creëren die je wenst…. als je er niet zeker van bent kun je verschillende opties kunt onderzoeken.

De basischakra weerspiegelt ook onze verbinding met de levenskracht energie en helpt ons om geaard en belichaamd te blijven – allemaal belangrijke factoren voor de geboorte. De biologische moeder moet tijdens de bevalling ‘in haar lichaam’ blijven om effectief gebruik te kunnen maken van de sterke energetische, potentieel extatische energiegolven van de bevalling. Aanwezig zijn in je fysieke lichaam ondersteunt de bevalling in je krachtige vrouwelijke aanwezigheid.

SACRALE CHAKRA (Swadhistana) – Vrouwelijke Creatieve Energie, Sensualiteit, Seksualiteit, Vertrouwen & Emoties.

Creativiteit is een belangrijke kwaliteit voor het sacrale chakra, je baby laten groeien in een gezonde, beschermde en voedende baarmoederruimte is je belangrijkste creatieve project op dit moment! Verbinding maken met je baby in meditatie kan nuttige inzichten geven voor de geboorte en daarna. Vertrouwen op je gevoelens en ze vrijelijk uiten ondersteunt ook de balans van deze chakra door het creëren van een gezondere emotionele stroom.

Genieten van sensualiteit, seksualiteit en plezier helpt bij het verbeteren van de natuurlijke productie van oxytocine (het hormoon van de geboorte en van de liefde), die de ritmische stroom van de weeën stimuleert om je baby naar de aarde te brengen.

SOLAR PLEXUS CHAKRA (Manipura) – Vertrouwen, Gevoelens, Vrijheid van Controle, Empowerment.

De zonnevlecht is het centrum van vertrouwen en empowerment, twee gebieden die betrekking hebben op zowel geboortekeuzes als op het zelfvertrouwen. Deze chakra verbindt zich met ons ‘mentaal lichaam’, de laag van de aura waar de geloofsovertuigingen zich bevinden. Het gevoel beïnvloed of beheerst te worden door de mening van anderen kan een negatief effect hebben op ons zelfvertrouwen.

Het verkennen van je eigen overtuigingen over de geboorte en het vooraf loslaten van negatieve gedachten is essentieel om tot een plek van empowerment te komen. Zwangerschap is het moment om ‘in je kracht te staan’ en te doen wat goed is voor jou en je baby ook als anderen hier anders over denken.

HART CHAKRA (Anahata) – Onvoorwaardelijke Liefde, Mededogen, Zelfliefde, Dankbaarheid,

Het hart openen om je baby te verwelkomen. Het hart zit in het centrum van de zeven belangrijkste chakra’s als het punt van hemel-aarde verbinding. Naarmate de zwangerschap vordert en de baby groeit, geven veel vrouwen uitdrukking aan een gevoel van goddelijke liefde, kosmische gelukzaligheid of op zijn minst ‘dagdromerig’ te zijn. De verzachtende en openende hormonen van de natuur doen hun werk perfect en brengen je focus naar binnen om je te verbinden met je nieuwe rol van het moederschap.

Het beoefenen van onvoorwaardelijke liefde en dankbaarheid tijdens de zwangerschap helpt om je hart uit te breiden ter voorbereiding op het verwelkomen van dit goddelijke wezen in je hart en in je armen.

KEEL CHAKRA (Vissudhi) – Zelfexpressie, Je waarheid spreken, Creativiteit, Geluid/Tonen.

Er is een krachtig energetisch verband tussen de keelchakra en de baarmoederhals – wanneer de keel ontspannen en open is, volgt onze baarmoederhals. Zingen of chanten tijdens de zwangerschap zijn mooie praktijken voor creatieve expressie. Het is van vitaal belang om je waarheid duidelijk te spreken in de aanloop naar de bevalling om in je behoeften te voorzien.

Jezelf vrijuit uiten met je stem door middel van geluid tijdens de bevalling is ook een krachtige manier om je te verbinden met je lichaam en je open te stellen voor de grote pieken in de geboorte.

DERDE OOG CHAKRA (Ajna) – Intuïtie, Visie, Visie, Geboortevisie, Groter beeld.

Dit meditatiecentrum is de thuisbasis van onze intuïtie en ons vermogen om ‘duidelijk’ (helderziendheid) te zien. Zwangerschap kan een tijd van psychisch ontwaken zijn, omdat de intuïtieve paden zich openen en je verscherpte visioenen of spirituele inzichten kunt ervaren. Het bijwonen van prenatale yoga of het creëren van een ruimte voor stille reflectie zal je intuïtieve visies versterken.

Visualisatie is een prachtige manier om een geboortevisie te creëren – focus op het grotere plaatje, de kwaliteiten en gevoelens die je graag zou willen voelen tijdens de geboorte, de ondersteunende energie van de mensen om je heen en de verbinding tussen jezelf en je baby om vreugdevol te kunnen bevallen.

KRUIN CHAKRA (Sahasrara) – Spirituele Wijsheid, Verbinding met de Bron.

In meditatie gaat de symbolische lotus in het kruinchakra open om goddelijke steun te ontvangen. Uit mijn eigen weg gaan’ is een uitdrukking die gebruikt wordt door moeders die zich hebben overgegeven aan liefdevolle steun van hogere spirituele sferen tijdens de bevalling.

Met gebalanceerde chakra’s kun je gebruik maken van alle beschikbare ondersteuning – fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel – terwijl je op een geaarde, empowerde, zinnelijke en verbonden manier je kindje ter wereld brengt.

Creëer een meer intuïtief bewustzijn van deze belangrijke energiecentra tijdens de zwangerschap door in te spelen op de subtiele behoeften van jezelf en je baby, in plaats van vanuit een mentaal (of aangeleerd) perspectief. De leukste manier om je voor te bereiden op de bevalling is met ChakraDancing for Birth.

“Moderne vrouwen willen de geboorte vieren en erdoor getransformeerd worden. Ze hebben een aangeboren wijsheid over hoe ze moeten bevallen en de ChakraDancing For Birth™- klassen helpen hun capaciteiten te ontwaken.

De eerste stap naar een bevredigende geboorte is om via je lichaam naar je baby te luisteren – en dienovereenkomstig te bewegen. Voor veel vrouwen betekent dit dat ze actief aan de slag moeten gaan en actief moeten bevallen, in een verticale positie, uit bed. Door instinctief te bewegen, gebruikmakend van de zwaartekracht en de positie in hun voordeel, kunnen vrouwen tijdelijk de afmetingen van hun bekken vergroten voor de passage van de baby, hun baby’s helpen draaien en dalen, onnodige ingrepen helpen verminderen en genieten van een natuurlijke pijnverlichting.

Energie moet stromen! Als we niet bewegen dan blijven we stilstaan. Als we ons lichaam niet bewegen, blijven we vastzitten in ons hoofd, maar ook in ons lijf. We zetten de emoties dan vast in ons lichaam, wat uiteindelijk zelfs kan leiden tot fysieke klachten.

Vertel eens eerlijk, wanneer heb jij voor het laatst gedanst?

Chakra Dancing for Birth is een van de leukste mindfulness tools die ik dolgraag inzet. Het is geen dans met een choreografie, chakra dancing is juist je lichaam laten bewegen zoals het op dat moment wil bewegen zodat de energie weer vrij kan gaan stromen, jouw lichaam weet de weg, net als jouw lichaam precies weet wat te doen om jouw kindje ter wereld te laten komen.

Chakra Dancing for Birth helpt je om opnieuw stevig in contact te komen met je lichaam en echt IN je lichaam af te dalen en te aarden; thuiskomen bij jezelf, om de wijsheid van je lichaam en de chakra’s aan te kunnen boren, je lichaam te openen om te baren en om vertrouwen in je lichaam te krijgen, dat het klaar is voor haar grote taak.

You can prepare by reading but in the end you have to let go and surrender to the flow of your body, not your mind.

Ik geef de Chakra Dance for Birth lessen in kleine groepjes in Zoetermeer. Zie de agenda voor data en tijden.

Kosten: 15 euro per les, je krijgt korting bij een strippenkaart voor alle lessen, deze kun je aanschaffen in de webshop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *