Milieubesparend Wassen

Milieuvriendelijk wassen betekent niet alleen wassen met minder energie en waterverbruik, maar ook op een manier dat je kleding langer goed blijft en dat er minder chemicaliën in het milieu komen..

Tip 1: Minder wassen en was met een volle trommel

Het lijkt zo simpel, maar is soms moeilijker dan het lijkt. Na een kledingstuk een dag aan gehad te hebben is het erg gemakkelijk om het meteen in de was te gooien of op de grond waarna je het meestal de volgende dag alsnog in de was kan gooien. Hang je kleding dus terug in kast want dan blijft het schoon. Als er een vlekje in je kleding zit betekent het ook niet meteen dat je het in de was hoeft te gooien. Behandel de vlek plaatselijk en de rest hoeft niet gewassen te worden. Hang je kleren uit buiten als ze niet zo fris ruiken, of hang ze in de badkamer als je aan het douchen bent. Ze ruiken daarna weer helemaal fris en de kreuk is er ook uit. Vieze luchtjes kun je ook kwijtraken door je kleding in een zakje in de vriezer te doen. Het werkt verassend goed! Wil je dan toch echt een wasje draaien? Was dan wel met een volle trommel.

Tip 2: Was energiezuinig

Wasmachines kunnen tegenwoordig best energiezuinig wassen. Investeer daarom in een wasmachine met een A+++ label als je al heel lang dezelfde wasmachine hebt. Een wasmachine gebruikt 20% van je water en 7% van je energie, dus het kan echt veel schelen. Probeer ook je kleding niet te warm te wassen. 30 graden is voor de meeste kledingstukken prima. Wel 90% van het energieverbruik van het wassen zit in het opwarmen van het water, daar kan dus een hoop op bespaard worden.

Tip 3: Was milieuvriendelijker

Gebruik voor het doen van je was een milieuvriendelijk wasmiddel. Poeder is milieuvriendelijker dan vloeibaar wasmiddel omdat het minder water kost om te produceren en vaak te koop is in een kartonnen doos. Eco-waspoeder hoeft ook helemaal niet extra duur te zijn. Zo gaf de consumentenbond aan dat Klok en Ecover de milieuvriendelijkste wasmiddelen zijn. Klok is nou niet bepaald duur. Je kan ook wasnoten of wasschillen gebruiken. Die zijn al helemaal natuurlijk en je zult dus geen schadelijke stoffen het milieu in sturen.

Milieuvriendelijk drogen en strijken.

Milieuvriendelijk drogen is eigenlijk erg simpel. Gebruik geen droger! De droger verbruikt enorm veel energie en maakt bovendien je kleding kapot. Ooit in het filter gekeken van je droger? Al het stof dat daarin terecht komt is stof die eigenlijk nog in je kleding had moeten zitten. Gebruik daarom een wasrek of waslijn. Dit scheelt je weer geld op je energierekening en omdat je je kleding laat hangen hoef je het vaak ook niet te strijken. Milieuvriendelijk strijken bestaat eigenlijk niet. Daarom is de beste optie tegen kreukels om stoffen te kopen die niet snel kreuken en je kleding te stomen terwijl je doucht.

Duurzaam je kleding bewaren en onderhouden

Als je je kleding goed bewaard op de momenten dat je ze niet aanhebt gaan ze ook langer mee en hoef je ze minder vaak te wassen, te drogen en te strijken. Je kleding netjes opvouwen en ophangen geeft niet alleen een opgeruimd gevoel, maar houdt ook je kleding langer goed. Het kreukt minder en er zullen minder snel beestjes in proberen te kruipen. Gebreide kleding kun je beter opvouwen dan laten hangen, want dan lubbert het minder snel uit.

Begint je kleding te pluizen en te pillen? Met een plakbandje kan je er al een hoop afhalen, maar je kan ze er ook afscheren. Gewoon met een scheermesje over de stof. Wel voorzichtig zijn want je wil de stof niet kapot maken. Mis je knoop, is je rits kapot, of heb je een klein gaatje? Repareren is altijd beter dan nieuwe kleding kopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *