Bewuste keuzes maken

Als je baby eenmaal geboren is zul je van alle kanten ongevraagd advies en soms zelfs veroordelingen krijgen op de manier waarop jullie de dingen aanpakken. En zeker als het jullie eerste kindje is, kan je dat onzeker maken, doe ik het wel goed? Weten waarom je bepaalde keuzes hebt gemaakt, kan je helpen om daarin staande te blijven en krachtig achter je keuzes te blijven staan zonder dat het impact heeft op je emoties.

Daarom begin ik mijn eerste gesprek ook met jullie een lijst in te laten vullen van jullie persoonlijke waarden, dat zijn namelijk de drijfveren van jullie keuzes. Kies je bijvoorbeeld voor borstvoeding omdat je de druk voelt van buitenaf, of kies je ervoor omdat je verbinding met je kleine belangrijk vindt. Of kies je voor flesvoeding omdat je flexibel wilt zijn in je bewegingsruimte, omdat dat voor jullie belangrijk is, of misschien wel omdat je wil dat je partner evenveel tijd krijgt om zich met jullie kleine te verbinden en je geen zin hebt om steeds te moeten te kolven.

We moeten ophouden het moederschap te zien als een moeiteloze alles opofferende taak, omdat de gezondste aanpak vooral ook de ruimte voor de eigen fysieke, emotionele en sociale ruimte van de moeder behoudt.

Meestal weten we heel goed wat we NIET willen, maar weten we vaak niet zo heel goed waarom we iets WEL willen. Dat komt omdat er achter die keuze meestal een (onbewuste) emotionele lading zit. We willen vaak iets niet omdat het ons ooit zelf een bepaald gevoel heeft gegeven, dat je nu voor je kleine anders wilt aanpakken. Zo zie ik veel ouders nu kiezen voor co-sleeping terwijl ze zelf als baby alleen in bed hebben gelegen op een eigen kamertje.

“Nieuwe ouders kunnen erg hard zijn voor zichzelf en zich zorgen maken of ze het wel ‘goed’ doen, maar vergeet niet, dat als je baby veilig en geliefd is, wat je keuzes ook zijn, je het geweldig doet. Jullie baby’s vinden jullie geweldig – soms moeten jullie jezelf net zo goed leren waarderen als zij!”

Het ouderschap is een voortdurend aftasten naar wat een kind nodig heeft om “lekker in z’n vel” te zitten. Maar altijd geldt dat hoe iets gedaan wordt het belangrijkst is. Een kind voelt het verschil tussen echte aandacht en onverschilligheid.

Als babyplanner ben ik oordeelvrij en als coach help ik jullie met mijn vragen bewuster te worden van het waarom van jullie keuzes, zodat jullie samen krachtig achter je keuzes staan en jullie eigen pad van het ouderschap kunnen bewandelen, ook als dat pad door anderen als “ongewoon” wordt beschouwd.

Onderzoek wijst uit dat 1 op de 3 ouders zich behoorlijk overweldigd voelt door de komst van een baby, het hebben van realistische verwachtingen is daarom belangrijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *