Over de grens

Het mooie van de huidige tijd is wel dat er door het internet geen grenzen meer lijken te bestaan, we kunnen op ieder moment vanuit onze eigen luie stoel een blik werpen in andere culturen, hoe zij omgaan met zwangerschap, bevalling en de gouden maand na de bevalling en zien hoe schril het contrast is met ons hier in het Westen. We lijken hier het heilige aspect van geboorte te zijn vergeten en het samenzijn, de support vanuit de community om de pasgeboren ouders heen.

Het doen herleven, terugwinnen en herstellen van oude geboorte tradities.

Een van de eerste culturen die ik tijdens mijn studie tot postpartum doula onderzocht was de Marokkaanse cultuur. Een Nafsa (نفساء) is een Arabisch woord dat een vrouw betekent die pas bevallen is en tekent de periode erna, ongeveer de eerste veertig dagen. In het Marokkaanse dialect wordt ze een ‘Nfisa’ genoemd.

Een traditionele postpartum doula is anders dan een postpartum doula. Ze biedt niet alleen algemene steun en zorg voor de baby/moeder zoals een kraamhulp hier in Nederland doet, maar ondersteunt de nieuwe moeder door haar te verwelkomen, te eren, te helpen helen, te voeden, te verzorgen, te sluiten en te vieren met behulp van oude rituelen en heilige wijsheid.

De rol om de traditionele qabla (ontvanger) te zijn voor de nieuwe moeder en haar te verwelkomen op haar nieuwe helende reis met liefde, mededogen, zorg, voeding en zorg is dan ook een grote eer.

De 6 stadia van de traditionele postpartum: Welkom haar, eer haar, voed haar, vervul haar, sluit haar en vier haar.

Een traditionele Marokkaanse verloskundige zei dat de nieuwe moeder als een bruid werd behandeld. Dat wil zeggen, dat ze werd verzorgd, verwend en beschermd. Het is verbazingwekkend dat als we naar andere culturen over de hele wereld kijken, we zien hoe ze ook traditionele praktijken gebruiken om de nieuwe moeder te verwelkomen en genezen. Ze hebben allemaal, op de een of andere manier, te maken met warmte, aanraking, kruiden, sluiten, binden en ondersteunen. Het is duidelijk dat ze iets goed doen, om culturen te hebben – apart, maar met zeer gelijkaardige (en toch verschillende) praktijken, omdat ze de wijsheid van de heilige geneeskunde nog kennen. We kunnen hier in het Westen daar nog veel van leren.

De Marokkaanse hamam (stoombad) is een culturele ervaring, een kans om te wassen, te socialiseren en een vorm van genezing. Net als de bruid, wordt de nieuwe moeder, samen met andere vrouwen naar de hamam gebracht. Ze wordt gewassen, geschrobd, gemasseerd, gewreven en gestoomd. De hamam wordt ook thuis nagemaakt en kan alleen al in de eerste week 3-4 keer worden aangeboden, wat voor veel warmte en genezing zorgt.

Het sluiten van de botten (closing the bones) is een heilig ritueel/ceremonie/lichaamswerk met als doel de nieuwe moeder na de geboorte te ‘sluiten’ om het lichaam te helpen om terug te keren naar de toestand van voor de zwangerschap, de spieren en gewrichten te ondersteunen, de organen en de baarmoeder te helpen om terug op hun plaats te komen en de nieuwe moeder van top tot teen te genezen.

De Marokkaanse sluiting wordt normaal gesproken aangeboden na de hamam waar zij gewassen wordt van top tot teen, met behulp van een traditionele doek (met de hand gemaakt van wol of katoen) en de moeder wordt gewikkeld en bij elkaar getrokken. Het geeft een gevoel van bescherming, warmte, sacred space en een ontspannend gevoel voor het lichaam. Het hele lichaam wordt geknuffeld en het sluiten verlicht langzaam bekkeninstabiliteit, pijn en vermoeidheid in het lichaam. Het sluiten gebeurt normaal gesproken 3-4 keer alleen al in de eerste week om er het beste uit te halen en een optimaal herstel te bewerkstelligen. Daarna wordt het gevolgd door een massage op de benen terwijl je aan beide zijden ligt en vervolgens de buikbinding met dezelfde doek.

Het Koninkrijk Marokko is een divers, mooi en mystiek land. Gelukkig heeft Marokko nog steeds sterke culturele tradities, folklore, enkele traditionele Qablas (vroedvrouwen) en genezers.

Mexico

De Mexicaanse cultuur hecht meer dan gemiddeld belang aan zwangerschap en geboorte. Zwangerschap wordt als zeer respectabel beschouwd. De aanstaande moeder wordt aangemoedigd om vaak te rusten, goed te eten en te wandelen om fit te blijven. De Mexicaanse familie is zeer nauw met elkaar verbonden en sterk betrokken bij elkaar. Ze zoeken vaak pas later in de zwangerschap prenatale zorg.

Mexicaanse vrouwen zijn over het algemeen bescheiden en geven de voorkeur aan vrouwelijke verzorgers. De geboorte wordt vaak bijgewoond door ervaren oudere vrouwen om de aanstaande moeder door de geboorte te helpen. Het is gebruikelijk dat de moeder van de aanstaande moeder weken voor de geboorte bij de familie intrekt om de aanstaande moeder te helpen haar huis klaar te maken voor de nieuwe baby. De Rebozo wordt in Midden-Amerika al sinds mensenheugenis door vroedvrouwen gebruikt. Deze aloude methode om vrouwen tijdens deze bijzondere periode in hun leven te helpen ontspannen en bewegen biedt veel mogelijkheden.

Mexicaanse vrouwen zijn over het algemeen bang voor onnodige en/of gevaarlijke medische ingrepen, zodat ze de neiging hebben om thuis te werken. Ze gaan over het algemeen net op tijd naar het ziekenhuis voor de bevalling. Alleen vrouwelijke familieleden zijn aanwezig bij de geboorte. Er wordt gevreesd voor een keizersnede en een natuurlijke vaginale bevalling heeft de voorkeur.

Traditioneel hebben vrouwen veertig dagen de tijd om te herstellen na de bevalling, terwijl de familie zelf remedies maakt om de onzuiverheden en het trauma van de geboorte te reinigen. De moeders worden verzorgd door hun vrouwelijke familieleden, maar van de nieuwe moeder wordt verwacht dat ze voor haar eigen baby zorgt. De mama’s eten meestal heel licht en de meeste moeders geven hun baby’s borstvoeding.

In de traditionele Chinese geneeskunde (TCM) en de Ayurveda is de eerste maand na de bevalling van cruciaal belang voor de onmiddellijke en toekomstige gezondheid van zowel moeder als baby. Het is een tijd van rust, herstel en ondersteuning.

De praktijk staat van oudsher bekend als “de maand uitzitten”. Oorspronkelijk was een maand zitten letterlijk wat de moeder zou doen. Ze werd opgesloten in haar huis, weg van de wind en de kou, weg van mensen en tot rust gebracht. Ze werd met 5 maaltijden per dag opgewacht, gemasseerd, geholpen met de baby en de klok rond ondersteund! Meestal onder strikte controle van haar moeder of schoonmoeder. Dit alles was bedoeld om haar toekomstige lange levensduur te garanderen en men gelooft nog steeds dat er zonder “de maand uit te zitten” negatieve gevolgen worden verwacht.

Baby’s zitten vol energie (QI)! Hoewel een pasgeboren baby veel slaapt, groeit hij of zij dankzij deze energie letterlijk op lichtsnelheid. Na de geboorte ben je als moeder niet alleen lichamelijk uitgeput, maar gaat alle warmte (Yang) van je baby verloren, samen met het bloed (Yin) dat je baby helpt om hem te voeden. Dit laat mama in een zeer uitgeputte en kwetsbare toestand achter. Een tekort aan zowel Yin als Yang en Qi. Als iemand uitgeput raakt, heeft hij tijd nodig om te herstellen. Voor mama is het de hersteltijd van 9 maanden van dragen en laten groeien van de baby en het geboorteproces zelf. Wat er in deze tijd wordt gedaan, is vooral het lichaam versterken voor het aangeboren vermogen om te herstellen.

Ik keek in mijn studies naar de overeenkomsten die de verschillende culturen gemeen hebben in hun postpartum tradities en leerde die zelf in te zetten in mijn werk als doula. En nu geef ik die kennis graag weer door aan anderen.

She Births
She Honors
She Serves
She Connects
She Offers
She Feeds
She Warms
She Closes

Bereid je ondersteuningsnetwerk voor

Ondersteuning is het belangrijkste aspect van je postpartumzorg en toch wordt hier vaak het minste aandacht aan geschonken qua voorbereiding. Terwijl je zwanger bent, is het een goed moment om na te denken over wie jou zal steunen terwijl jij je baby steunt.

Vraag aan je familieleden om te helpen met koken, wassen en algemene huishoudelijke taken. Dit zal veel van de druk verlichten en er ook voor zorgen dat je een scala aan zelfgemaakte maaltijden hebt om van te genieten.

Als je partner vrij neemt, vraag hem of haar dan om al het papierwerk te doen dat bij het krijgen van een nieuwe baby hoort en de dingen die je niet van je to-do list hebt kunnen afvinken voordat de baby in de wereld verscheen.

Als vrienden vragen wat ze je kunnen brengen – vraag dan om een eenvoudige zelfgemaakte maaltijd. Een opwarmende soep of kant en klaar ovengerecht is perfect voor deze tijd. Het zal veel beter zijn dan bloemen of chocolade!

Als je het je kunt veroorloven, huur dan een postpartum doula om je te ondersteunen met borstvoeding, rustroutines, het wassen van je baby en algemene taken.

Maak er samen een gouden maand van!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *