MAMbaby

Moeder zijn is echt een fulltime job in het eerste jaar. Jij en je baby zijn tijdens de zwangerschap één en dat is na de geboorte nog steeds zo maar dan anders. Het is dan vooral energetisch en via huidcontact worden je hormonen gereguleerd wat vervolgens je gedrag beïnvloed. In andere culturen hebben ze hier een prachtige naam voor; mambaby. 

Je lichaam reageert fysiek op de behoeften van je baby en dat zien we bijvoorbeeld heel mooi terug in hoe borstvoeding qua samenstelling kan veranderen.   Als jij of je baby bijvoorbeeld ziek zijn, maakt je lichaam om die specifieke ziekte te bestrijden antistoffen aan, die in je melk terechtkomen. En wat helemaal bijzonder is: zodra je baby de wereld begint te verkennen en speelgoed in zijn mond stopt, stijgt de hoeveelheid beschermende enzymen die bacteriën bestrijden in je melk. Deze variatie in de samenstelling van moedermelk laat zien hoe de melk zich aanpast aan de veranderende behoeften van je baby. 

Borstvoeding is pure alchemie als je het zo bekijkt en iedere invloed van buitenaf (flesvoeding en ja ook kolven) heeft impact op de samenstelling ervan. Hoe knap ze tegenwoordig ook zijn; borstvoeding is nooit helemaal na te maken alleen al door het variabele in de samenstelling van moment tot moment.

Toen ik 30 jaar geleden mijn kinderen kreeg werd mij enkel de vraag gesteld of ik borst of flesvoeding wilde geven, alsof het gelijkwaardige keuzes waren. In mijn kraampakket zat zelfs een grote promo bus met flesvoeding en een fles met speen klaar voor gebruik. Had ik destijds zelf meer uitleg gekregen dan was ik in het eerste jaar nooit overgestapt op flesvoeding maar had ik zeker een borstvoedingsdeskundige in de hand genomen. 

Moeders die borstvoeding geven hebben niet alleen een intensere band met hun eigen kinderen, maar hun kinderen zijn op latere leeftijd ook veel meer afgestemd op hun omgeving en zijn daardoor ook empatischer voor de behoeften van anderen. 

Moeders die borstvoeding geven vertoonden een grotere activiteit in verschillende hersengebieden, waaronder de superieure frontale gyrus, striatum en amygdala. Onderzoeken bij dieren hebben verbanden gevonden tussen deze hersengebieden en opvoedingsgedrag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *