Hiep Hiep Hormoon

Wat is Oxytocine? En waarom is het zo belangrijk voor je zwangerschap en je bevalling? Oxytocine is wat je kleintje liet ontstaan en ook wat je kleintje ter wereld zal brengen.

Oxytocine wordt ook wel het knuffel of liefdeshormoon genoemd.
Oxytocine wordt vrijgegeven wanneer we ons veilig, rustig en in een comfortabele omgeving voelen. Studies tonen aan dat oxytocine kalmerend werkt en de stemming kan verbeteren – het verlaagt de bloeddruk en blokkeert stresshormonen.

Oxytocin afgifte kan echter worden gehinderd door een stressvolle omgeving, de vecht-of-vlucht hormonen die dan worden aangemaakt remmen de aanmaak van oxytocine.

Oxytocine niveaus stijgen voor de bevalling en stimuleren de samentrekking van de gladde spieren van de baarmoeder. Het neemt gestaag toe als de bevalling vordert en leidt dan tot meer baarmoederactiviteit.

Als het oxytocinegehalte tijdens de bevalling daalt, kan het zijn dat de weeën onregelmatig worden of de bevalling zelfs helemaal doen vastlopen. Omdat het ook wordt vrijgegeven tijdens een orgasme en tijdens lachen, adviseer ik een gezonde dosis van beide! Een grote piek in oxytocine na de geboorte helpt de placenta geboren te laten worden en vermindert het bloedverlies van de moeder.

Huid op huid contact met je baby verhoogt de afgifte van oxytocine bij moeder en baby en is een geweldige manier om een pasgeborene te kalmeren. Het helpt bij het geven van borstvoeding en wordt geproduceerd wanneer de baby voedt en vergemakkelijkt de toeschietreflex.

Natuurlijke Oxytocine is echt uniek!

Synthetische oxytocine (gebruikt bij inductie en om weeën te doen toenemen) werkt niet op dezelfde manier in het lichaam als natuurlijk voorkomende oxytocine.

Studies suggereren dat Syntocinon de bloed-hersenbarrière niet overschrijdt; en hoewel het dezelfde mechanische effecten heeft op het lichaam, leidt het niet tot dezelfde gedragseffecten, zoals gehechtheid en hechting van de moeder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *