Frambozenblad

Als je zwanger bent, heb je waarschijnlijk wel eens gehoord dat je thee moet drinken van rode frambozenblaadjes omdat het voordelen heeft als baarmoedertonicum.

Wie houdt er niet van de zoete Framboos, ze zijn één van de grootste zomergeneugten! Niet alleen de vruchten zijn erg gezond, maar ook de bladeren worden al vele eeuwen gebruikt. In veel delen van Europa worden de bladeren gedroogd, waarbij hun geur (die een beetje aan rozen doet denken) vrijkomt. Deze bladeren worden dan gebruikt voor een algemene “huisthee”, net als de gewone zwarte thee. De bladeren en de bessen werden en worden ook gebruikt als aromatiserend in andere medicijnen, maar ze zijn nooit echt officieel opgenomen in de Europese of Noord Amerikaanse medicijnleer.

Traditioneel:
Hoewel ze nooit officieel erkend zijn, betekent dat niet dat Frambozenbladeren geen medicinale waarde hebben. Ze staan namelijk heel goed bekend om hun samentrekkende en harmoniserende krachten, die vooral gewaardeerd worden als een baarmoedertonicum aan het eind van de zwangerschap. Dit gebruik is niet alleen traditioneel in Europa, maar ook bij de autochtone Indianen van Noord Amerika. De Cherokees, net als de zigeuners, gebruikten ook een sterke infusie om pijn te verlichten bij een moeilijke bevalling. Het gebruik van Frambozenbladthee als een algemeen baarmoedertonicum schijnt populair geworden te zijn door Thompson, een beroemde Amerikaanse kruidengeneeskundige uit de vroege 19e eeuw. Europese zigeuners gebruiken de bladeren ook om frigiditeit en impotentie mee te behandelen.

Je leest ook weleens dat het drinken ervan de weeën op kan wekken, dat is echter niet bewezen. Ik ben van mening dat baby komt als baby er klaar voor is. Probeer er nog even van te genieten, want je bent maar een paar maanden zwanger op een heel leven!!

Frambozenbladeren worden ook gebruikt voor hun samentrekkende eigenschap om diarree te behandelen. Ze hebben ook een herstellende werking en sommige bronnen bevelen ze aan als een tonicum voor de nieren en adrenalineklieren. De bladeren en het fruit werken verkoelend bij koorts. Uitwendig wordt een papje van gestampte bladeren toegepast op wonden en een lotion wordt gebruikt om ontstoken of pijnlijke ogen te behandelen. Frambozenthee wordt tevens gebruikt om de tranen te verminderen wanneer er geen duidelijke emotionele oorzaak is.

Magisch:
De bessen fan de frambozenplant worden beschouwd als lustopwekkend en zijn dus een heerlijk ambrozijnvoedsel. De bladeren kunnen gebruikt worden voor een rituele beker, vooral bij rituelen die de mysteriën van de Grote Moeder eren. De bevalling dus!

Plantkunde:
Planten voeden en onderhouden ons, voegen kruiden toe aan ons leven, gunnen ons gezondheid en schoonheid, geur en kleur en fleuren onze dag op. Ze spelen een belangrijke rol in liefde, hoop en dankbaarheid. Ze kleden ons en ze reinigen ons, ze helen en kalmeren onze lichamen, geesten en zielen. Ze beroeren elk aspect van ons bestaan, van ons dagelijks onderhoud tot de lucht die we ademen, tot de sleutels naar andere dimensies. Zij zijn de alchemisten die het zonlicht veranderen in de groene kracht van leven, voortdurend draaiend, herstellend, wedergeboren door de cycli van tijd. Zij zijn waarlijk het grootste geschenk van de natuur, echter ook degene die we het meest voor lief nemen.

De frambozenblad die ik gebruik is biologisch en met heel veel liefde geoogst bij de Zoete Aarde en door mijzelf gedroogd.

Opmerking:
Wij ondersteunen de gedachte om verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen welzijn en aldus streven we er naar om alle kruiden beschikbaar te maken voor gebruik naar je eigen inzicht. Het dient echter opgemerkt te worden, dat niet alle kruiden veilig zijn om te gebruiken in alle situaties. Speciale voorzichtigheid is geboden, wanneer men lijdt aan een bepaalde medische aandoening, wanneer men synthetische voorgeschreven medicijnen gebruikt en tijdens de zwangerschap.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *