Wat doet een Doula

Een doula komt uit het oude Griekenland, en betekent zoveel als ‘dienende vrouw’. Vaak onderschatten moeders de hoeveelheid emotionele steun en zorg die ze in de weken na de geboorte nodig zullen hebben, vooral als je voor het eerst moeder wordt. Vaak onderschat de gemeenschap om hen heen dat helaas ook.

Na de bevalling heb je als een nieuwe moeder niet alleen ongeveer 6 weken nodig om te genezen van de intensiteit van de bevalling, het duurt tenminste deze periode om vertrouwd te raken met je nieuwe rol als moeder. In die periode heb je vooral behoefte aan iemand om je heen die je ondersteunt en de ruimte geeft om aan je nieuwe rol te wennen.

Steeds meer moeders voelen zich alleen. Ze hebben vragen, angsten en onzekerheden en ze hebben hulp hierbij nodig, maar durven hier vaak niet om te vragen.

In veel culturen zijn de eerste 40 dagen na de geboorte een heilige tijd, iets waar we in het Westen nog veel van kunnen leren. We hebben hier in Nederland dan wel het gemak van kraamzorg, maar na 10 dagen ben je echt nog niet geheeld. Het langzaam afsluiten (40 dagen) van het geboorteproces is om zoveel redenen van cruciaal belang: energiek om het proces af te ronden, lichamelijk om het lichaam te genezen, en geestelijk om de drempel van meisje naar moeder goed te overschrijden.

Het is namelijk niet alleen ‘het krijgen van een baby’ – er is een hele wereld van transformatie die je als vrouw doorgaat wanneer je een moeder wordt. Ook jij wordt opnieuw geboren! Zorg ervoor dat je een supportnetwerk om je heen hebt tegen de tijd dat de kleine geboren wordt. En het hebben van een doula is echt geen luxe!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *