Ayurveda

Ayurveda is een gezondheidsleer die bruikbare en praktische adviezen biedt om gezond en vitaal in het leven te staan. De uitgebreide schat aan kennis is meer dan drieduizend jaar oud en toch zijn deze inzichten ook in onze tijd nog steeds heel actueel. Ayurveda is tijdloos en kent een holistische benadering die benadrukt dat lichaam en geest niet los van elkaar gezien kunnen worden.

Toen ik 10 jaar geleden begon te werken met een ayurvedische lijn met schoonheidsproducten en behandelingen in mijn dayspa Triple Welness begon mijn ontdekkingsreis in de Ayurveda die zich nog steeds verdiept en ook als doula alles aan elkaar weeft.

Ayurveda wordt meestal vertaald als kennis van het leven. De eigenlijke betekenis is diepgaander. Het gaat om het begrijpen en ervaren van wat het leven werkelijk is; energie in beweging. Het leven heeft nu eenmaal een grillig verloop waarin elk mens op enig moment te maken krijgt met pieken en dalen, goede- en minder goede tijden. Het bewust ervaren van al deze facetten van het leven maakt dat we als mens kunnen groeien en onszelf kunnen ontwikkelen. Een optimale gezondheid in combinatie met een gebalanceerde staat van zijn, maakt dat we de uitdagingen in het leven vitaal en veerkrachtig tegemoet kunnen treden.

De kennis en wijsheid die Ayurveda biedt, ondersteunen dit doel. Aanpassingen in de voeding hebben in eerste instantie effect op het fysieke vlak maar werken zelfs door op het mentale vlak. De uitspraak ‘je bent wat je eet!’ gaat hier zeker op. Een gebalanceerde staat van zijn, in het Engels mooi uitgedrukt als peace of mind, staat aan de basis van een vitale levenshouding en bepaalt daarmee in grote mate de kwaliteit van leven. Ayurveda biedt methoden om inzicht te krijgen in het functioneren van de eigen geest en daardoor niet meer in de bekende valkuilen te stappen.

Ayurveda is een gezondheidsleer die bruikbare en praktische adviezen biedt om gezond en vitaal in het leven te staan. De uitgebreide schat aan kennis is meer dan drieduizend jaar oud en toch zijn deze inzichten ook in onze tijd heel actueel. Ayurveda kent een holistische benadering en benadrukt dat lichaam en geest niet los van elkaar gezien kunnen worden.

Alles wat een zwangere vrouw eet, zegt en doet moet “zacht “zijn , zegt men vanuit de Ayurveda.

Zwangerschapsklachten zijn vaak hormonaal bepaald. Vanuit de Ayurveda kun je de klachten relateren aan de dosha’s vata, pitta of kapha. Vata kent de volgende klachten: Lage rugpijn, groeipijn, kramp, bezorgdheid, angst, verlies van gewicht met name in het eerste trimester, moeheid, slapeloosheid, winderigheid, spataderen Pitta kent de volgende klachten: Blaasontsteking, koorts, geïrriteerdheid, boosheid, aambeien, haaruitval Kapha kent de volgende klachten: Forse gewichtstoename, vocht vasthouden, moe en passiviteit, behoefte aan zoetigheid.

Ook na de geboorte, in de postpartum periode verandert er heel veel in je leven en hierdoor kunnen je dosha’s uit balans raken. Postpartum is een periode waarin Vata overheerst en hier is voeding heel erg belangrijk om de balans te herstellen.

Als doula werk ik met een aantal onderdelen vanuit de Ayurveda; voeding, ademhaling, massage en beweging.

Aanpassingen in de voeding hebben in eerste instantie effect op het fysieke vlak maar werken door op het mentale vlak. De uitspraak ‘je bent wat je eet!’ gaat hier zeker op. Ayurveda biedt methoden om inzicht te krijgen in het functioneren van de eigen geest en daardoor niet meer in de bekende valkuilen te stappen.

Een ander belangrijk uitgangspunt is leven volgens het ritme van de natuur. Afstemming van je eigen innerlijke natuur op de natuur om je heen. Zo heeft bijvoorbeeld elk seizoen een andere invloed op ons systeem en afhankelijk van de basisconstitutie reageert iedereen daar anders op, en dat gaat ook op voor onze innerlijke seizoenen. Ayurveda leert ons daar op een bewuste manier mee om te gaan.

Ayurveda gaat er vanuit dat de 3 gunas (basiskwaliteiten van het universum) samen werken op mentaal, fysiek en emotioneel niveau. Alles in dit universum bestaat uit (een combinatie) van deze gunas, zo ook je voedsel:

•Tamas: staat voor inactiviteit en luiheid
•Rajas: staat voor actie en beweging
•Sattvic: staat voor balans, puurheid en kennis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *