Wasbare Luiers

Shit happens. Wie zegt dat je niet een beetje plezier en mode in het luieren kunt stoppen? De verscheidenheid aan leuke kleuren en patronen in onze moderne stoffen luierlijnen maakt het gemakkelijk om ontwerpen te vinden die passen bij de groeiende persoonlijkheid van je baby.

Als ouders van een baby kan je niet om de aanschaf van luiers heen. Wegwerpluiers is een grote kostenpost en zorgen helaas ook voor veel afval.

Milieu Centraal rekende uit wat wegwerpluiers van geboorte tot zindelijkheid kosten en kwam uit op een gemiddeld bedrag van 1270 euro per kind. Door te kiezen voor wasbare luiers kan zo’n 50 procent van dit bedrag worden bespaard. En daar zijn de kosten van het wassen al in meegenomen.

Een ander voordeel is dat je als gezin kosten kan besparen in je restafval. Vierentwintig wasbare luiers zijn genoeg voor de luierperiode tegenover gemiddeld 5.300 wegwerpluiers.

Moderne wasbare luiers zijn voorgevormd, net als wegwerpluiers, en sluiten met klittenband of drukknoopjes. Ze zijn verkrijgbaar in mooie kleuren en met hippe prints gemaakt van zachte bamboe of van eco-katoen. Er hoeft niet voorgespoeld, geweekt, gespeld en gevouwen te worden. In de luier gaat een papieren inlegvel, welke met ontlasting in de prullenbak kan worden weggegooid. “Veel mensen denken dat je wasmachine met wasbare luiers vol met poep zit, dat is dus echt niet zo!

Als moeder en grootmoeder ben ik begaan met het milieu, ik wil namelijk dat mijn kleindochter ook een mooie toekomst tegemoet gaat en ben daarom naast doula ook consulent van Bamboo Baby om informatie te delen over het duurzame alternatief voor wegwerpluiers en andere persoonlijke hygiene producten voor de vrouw zoals de menstruatiecup, wasbaar maandverband, wasbare zoogcompressen en wasbare makeup doekjes.

De meeste a.s. moeders hebben vaak maar weinig wasbare luiers in het echt gezien, ze zijn immers alleen online te koop.

Poep is vies ja, maar daar kom je toch niet omheen als je aan kinderen bent begonnen… Dus waarom zou een wasbare luier dan viezer zijn dan een wegwerpluier? Volgens mij heeft anno 2019 iedereen wel een wasmachine en hoeft niemand meer tot aan de ellebogen in de poepluiers.

De moderne wasbare luier is eigenlijk een heel nieuw en gemakkelijk product. Het lijkt qua vorm op de wegwerpluier, en je kunt er een velletje in leggen dat je met poep en al weggooit.

Tot slot…. Je hoeft echt niet 100% op wasbare luiers over te stappen om het milieu een beetje te sparen. Onderweg, bij de opvang, of als je er gewoon echt even geen zin in hebt, de wegwerpluier is nog steeds je vriend, maar neem dan wel bij voorkeur een biologisch afbreekbare.

Kopen, huren of leasen

Ben je geïnteresseerd in een bepaalde luier of een bepaald systeem, maar vind je de aanschaf nog een te groot risico? Wil je er straks zeker van zijn dat je de juiste luier hebt gevonden en de pasvorm voor jouw kindje goed is? Dan is een proefpakket luiers een goede optie! Zo kun je op je gemak de luiers testen en kun je (indien tevreden) overgaan tot aanschaf van de luiers.

Naast wasbare luiers kun je ook bij mij terecht voor je eigen hygiëne producten als wasbare zoogcompressen, wasbaar maandverband, menstruatiecups e.a.

Tijdens het consult spreken we stapsgewijs alle punten van wasbaar luieren door. Ik laat je zien wat voor systemen er zijn en welke merken. Samen met jou bekijken we dan wat de beste optie is voor jouw gezin. 

Zaken die aan bod komen zijn:

 • Het principe van de wasbare luier
 • Welke systemen bestaan er?
 • Wat voor varianten zijn er tussen verschillende merken?
 • Wat heb je allemaal nodig om te starten met wasbare luiers?
 • Wat is de beste pasvorm voor mijn kindje? Mocht het nodig zijn passen we alle luiers gewoon even ‘live’.
 • Hoe was je de luiers?
 • Hoe bewaar je de luiers? Zowel schoon als vuil. 
 • Tips en trucs

Tijdens het consult krijg je:

 • Natuurlijk alle informatie omtrent wasbare luiers
 • Een cadeaubon ter waarde van € 20,- die je kunt besteden voor je eerste aankoop
 • Een informatiepakket met uitleg, wasvoorschriften en een boodschappenlijstje
 • “Tell-a-Friend” factsheet en hoe je nog € 5,- extra shoptegoed kunt krijgen
Homemade Babywipes

Homemade Babywipes

Voor zachte gifvrije babybilletjes

Ingrediënten

 • 1,5 cup gedestilleerd water
 • 1,5 theelepels castillezeep
 • 3 eetlepels aloë vera gel
 • 2 theelepels biologische calendula kruidenolie

Instructies

Meng de ingrediënten in een glazen maatbeker met schenktuit.

Giet in een 16-ounce fles met behulp van een roestvrijstalen trechter.

Om te gebruiken, giet je een deel van je mengsel in een 1- of 2-ounce fles met spray.

Spray op een wasbaar doekje voor gebruik, of direct op de billen van je baby indien nodig.

Koel de extra reinigingsoplossing voor later gebruik.

Notities

Een andere snelle oplossing is een keukenrol doormidden snijden, een rol volledig doordrenken met de oplossing. Het karton uit het midden verwijderen en het eerste doekje omhoog halen. Bewaar in een oude babywipe box. Maar uiteraard is wasbaar beter voor het milieu en de afvalberg.

http://www.sacreddoula.nl/doulalife/wasbare-luiers/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *