Een band voor het leven

Ik wil een generatie kinderen zien opgroeien zonder bindings- of verlatingsangst, door ze als postpartum doula een goede start te geven tijdens hun eerste levensdagen. Dit doe ik door goede fysieke en emotionele zorg voor de pasgeboren moeder en door ruimte te creëren voor sacred bonding time.

Mijn big why komt voort uit mijn voormalig werk als vrouwencoach, waarin ik regelmatig bindings- en verlatingsangst in relaties tegenkwam bij vrouwen, vaak ontstaan in hun prille jeugd door een verstoorde hechting (hoe goed de ouders het ook bedoelden).

Voorkomen is beter als genezen

Een baby kun je niet verwennen! Jouw kindje voelt zich het fijnst en het veiligst tegen je aan, dichtbij je hart, waar het negen maanden heeft gewoond voor de geboorte. Jouw stem horen, je aanraking, je warmte voelen, maakt dat ze zich veilig voelen en geliefd.

Alleen slapen en stilte voor een kleintje kan eng voelen, daarom hebben de meeste pasgeborenen moeite om in slaap te komen als ze jou niet horen of voelen. Ze huilen als ze jouw nabijheid niet kunnen waarnemen. 
Ze kennen nog geen concept van tijd, of mama komt zo terug.

Ik ben zelf van de generatie, waar aan nieuwe ouders werd verteld dat het gevaarlijk was om je kindje bij je te laten slapen en dat door je kleine steeds oppakken, je kleine verwend wordt. Gelukkig weten we inmiddels beter.

Jouw eigen moeder zal je wellicht ook vertellen dat je je kleintje teveel verwend als ze/hij bij je slaapt of als je haar in slaap wiegt.

Ik ben helaas ook van de generatie waar bindings- en verlatingsangst hoogtij viert en zorgt voor de nodige problemen in de relationele sfeer. Het ontstaan hiervan is meestal terug te leiden naar de periode rondom de geboorte. Het helen ervan kan jaren duren.

Voorkomen is beter dan genezen, geef je kleintje een goede start waarin het zich gekoesterd, verbonden, geliefd en veilig voelt.

En ja dat kan ook heel vermoeiend zijn, als je kleintje ‘s nachts meerdere malen wakker wordt en je ook nog eens denkt van alles in en rondom het huis moet doen. Zorg daarom voor een community om je heen die er voor jou is als pasgeboren moeder. Zodat jij je kan richten op de belangrijke taak om je kleintje zich veilig en geliefd te laten voelen.

Als Postpartum Doula ben ik er graag voor jou en je pasgeboren kindje in de belangrijke 6 weken na de geboorte. Zodat jij de tijd kan nemen om zonder stress de band met je kleine op kan bouwen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *