Wat is minimalisme voor mij?

Minimalisme is voor mij een tool in een bredere visie, een duurzamere liefdevollere toekomst voor onze kinderen en de generaties na hen. De hele minimalisme beweging heeft ook een enorme schaduwzijde, daar was ik me van bewust bij het kiezen van mijn bedrijfsnaam; er kan namelijk het gevaar van perfectionisme om de hoek loeren. Toch heb ik er bewust voor gekozen, omdat het wel staat voor wie ik ben en waar ik vandaan kom.

Daarom wil ik in dit blog graag onder woorden brengen wat minimalisme voor mij betekent, want dit kan er voor ieder anders uitzien, hoe ik ertoe ben gekomen en hoe dit nu vorm heeft in mijn eigen leven.

Als je vanuit overschot start met minimalisme kan het een gladde helling zijn waarin het een ego-dingetje wordt en je jezelf flink kan verliezen en te ver door kan slaan. Voor mij is minimalisme de zoektocht naar de balans en naar wat voor mij werkelijk belangrijk is zodat ik daar de focus op kan houden. De vereenvoudiging van het leven, genoeg om je heen hebben om dankbaar en tevreden te kunnen leven. Downsizen zeg maar… Zonder daarin door te slaan zodat je een tekort gaat ervaren en je de vreugde van het leven verliest of nog erger; het je tot een naar veroordelend mens maakt richting mensen die anders leven. Minimaliseren moet speels zijn en het moet je iets opleveren.

De volgende quote van Albert Einstein past daar prachtig bij!

Daarom heb ik gekozen voor minimalisme op een zachte wijze. Het is voor mij downsizen tot een niveau dat voor mij prettig voelt, en voor de een ligt dat niveau wat hoger of lager. Voor mij is tijd hebben voor familie, vrienden en hobby’s veel belangrijker dan het hebben van veel geld. Dus ik heb daarin bepaalde keuzes gemaakt die hebben geleid tot een minimalistische levensstijl. Maar dat wil zeker niet zeggen dat ik geen bezittingen meer heb, amper nog iets heb om aan mijn lijf te trekken, strikt vegan ben, of niets meer in mijn huis heb staan.

Nee het gaat erom, dat dat wat overblijft van waarde is voor JOU! Dan voelt je leven pas vol en rijk!

En dat alles ontdekte ik zelf tijdens een donkere periode van mijn leven waarin ik een scheiding en een faillissement voor mijn kiezen kreeg en noodgedwongen van een bijstanduitkering moest leven met drie kinderen. Ik was geen minimalist, maar een minima mama. Ik had werkelijk niks meer en liep zelfs bij de voedselbank en kledingbank voor hulp! En natuurlijk ervoer ik de eerste tijd daarvan als een enorm tekort, ik voelde me schuldig richting mijn kinderen omdat het ze zogenaamd aan van alles ontbrak en doorliep een soort rouwproces maar later veranderde dat significant. Het werd op gegeven moment zelfs een uitdaging om met zo min mogelijk rond te komen. Het maakte me ook nog eens heel creatief in het vinden van alternatieven die veel minder kostten of zelfs gratis waren.

Achteraf gezien was dit mijn kantelpunt, want ik ging veel bewuster kijken naar mijn uitgaven en gaf enkel nog geld uit aan dingen waar ik echt iets aan had of waar ik heel erg blij van werd. Hetzelfde ging ik op gegeven moment doen met mijn energie. En ik ontdekte dat ik werkelijk niet zoveel nodig heb. Mijn huis werd simpeler en leger, en mijn leven werd steeds rijker, niet in geld, maar wel in levensvreugde. Ik leerde mijn kinderen uiteindelijk door dit alles de waarde van het leven en hielp ze de focus te houden op de dingen die er werkelijk toe doen. En doordat je bewuster leert kijken en kritische keuzes leert maken, ga je als vanzelf op een leuke wijze extra stappen zetten in bijvoorbeeld richtingen als duurzaamheid en zero waste en dat kan zeker met de klimaatcrisis waardevol zijn.

Inmiddels ziet mijn leven er heel anders uit dan een aantal jaar geleden, maar de wijsheid die ik eruit heb mogen ontdekken is mijn kompas geworden voor mijn leven. Nog steeds denk ik bij iedere uitgave die ik ga doen, of wie/wat/waar ik energie aan ga besteden na en stel ik mezelf de volgende vragen:

Is het zinvol?
Is er een alternatief?
Word ik er blij van?
Heb ik het echt nodig?
Kan het wachten?
En waar levert de min een plus op ( dit principe is wetenschappelijk bewezen!)

Ik wil je laten zien dat een duurzame lifestyle met een baby helemaal niet moeilijk, duur, tijdrovend of ingewikkeld hoeft te zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *