Krijg de kleertjes!

Het is mijn passie om a.s. ouders zo bewust, duurzaam en realistisch mogelijk aan hun reis van het ouderschap  te laten beginnen. Als we naar onze toekomst kijken, en vooral de toekomst van onze kinderen en hun kinderen, kunnen we twee dingen doen. Of we kijken weg in de huidige klimaatcrisis. Of we kijken het in de ogen en zien het als een kans om dingen anders te gaan doen.

Ik koos zelf voor het laatste na de geboorte van mijn kleindochter en stelde mezelf de vraag, wat kan ik nu doen om de aarde voor haar leefbaar te houden? Hoe kan ik met de kennis en vaardigheden die ik NU bezit daar een positieve draai aan geven die tot veranderingen leidt.

De deeleconomie is een alternatieve economie waarin het draait om het ruilen en lenen van goederen en diensten. Ik draai hierin al heel wat jaartjes mee en laat je als babyplanner dan ook graag kennismaken met de veelzijdigheid van de deeleconomie in Nederland.

Waarom babykleding ruilen?

Babykleertjes zijn supercute! En de verleiding om iets te kopen enorm groot! Alleen baby’s groeien zo snel, dat veel kleding slechts een paar keer gedragen wordt of zelfs ongedragen in de kast blijft liggen, omdat je kleintje er alweer uitgegroeid is. Zonde toch?

Wat te klein is, kun je natuurlijk weggeven aan iemand binnen je familie- of kennissenkring, maar dan moeten de maat en het lichaamsfiguur wel net overeenkomen.

Krijg de Kleertjes brengt ouders bij elkaar, zodat er een groter netwerk ontstaat en we onderling kunnen ruilen. Hoe groter het netwerk, hoe gemakkelijker het gaat en hoe meer keuze er is.

Leuk bijeffect is dat je op deze manier ook weer nieuwe mensen kunt ontmoeten. Tegelijkertijd zijn we dan met elkaar ook heel duurzaam bezig! Onze kleding is pre-loved!

Duurzaamheid voor de toekomst van onze kinderen

Kleding wordt vaak geproduceerd in landen ver weg, waar de omstandigheden niet altijd even gunstig zijn. De productie van kleding is niet bepaald mens- en milieuvriendelijk en bovendien moet alle kleding ook nog naar Europa vervoerd worden. Het voortgezet gebruik van textiel kan dus heel veel milieuwinst opleveren, meer dan bij hergebruik van papier of glas.

De mode-industrie is, op de olie-industrie na, de meest vervuilende en verspillende industrie op de wereld. Katoen is een plant die enorm veel water nodig heeft en wel 40% van alle kleding wordt gemaakt van katoen. Dit leidt tot een grote water footprint. Voor een katoenen t-shirtje is bijvoorbeeld wel 2.700 liter water nodig. Voor een gemiddelde douchebeurt heb je maar 49 liter nodig, dus dit is best wel veel.  Naast dat er in de mode industrie veel water wordt gestopt bij het produceren van katoen, wordt er ook nog eens veel water gebruikt voor het verven van de kleding. 1,9 miljard liter drinkwater wordt elk jaar gebruikt voor het verven van kleding. Vaak wordt dit water na gebruik, zonder voor te behandelen weer terug in de rivier gegooid. Een kledingstuk wordt gemiddeld maar 7x gedragen. Dit leidt tot gigantische hoeveelheden afval. Jaarlijks gooien we in Nederland 235 miljoen kilogram textiel weg. Daarnaast wordt ook nog eens een deel van de nieuwe kleding niet verkocht! Wel 6,5% van de kleding wordt niet verkocht, dat zijn ongeveer 21,5 miljoen kledingstukken. Hiervan wordt 1,2 miljoen vernietigd. Naast dat het een grote hoeveelheid is, duurt het vaak erg lang voordat textiel is afgebroken. Dit kan vaak jaren duren, vooral met stoffen zoals nylon die er wel 40 jaar over kunnen doen om af te breken. Tijd om daar verandering in aan te brengen, door te stoppen met alles nieuw te kopen en te starten met ruilen! En te starten met milieubesparen te wassen! Lees hier het blog.

krijg de Kleertjes heeft met hun initiatief dan ook een mooi plekje (28e) in de duurzame top 1000 weten te bemachten.

Voor kleding die echt niet meer gedragen kan worden of te lang blijft liggen, proberen we een nieuwe goede bestemming te vinden of we laten het recycleren. Op die manier ontstaat er voor meerdere partijen een win-win situatie.

Met Krijg de Kleertjes hebben we de volgende doelen voor ogen:
• Duurzaamheid: voortgezet gebruik van kinderkleding
• Sociale verbinding: laagdrempelig (nieuwe) mensen leren kennen in je buurt en elkaar helpen.
• Participatie: ruilen is voor iedereen.

Samen vormen we een community van ruilers. Met elkaar maken we de wereld voor onze kinderen een beetje groener en gezelliger.

Je kunt van alles wat je voor je kleintje nodig hebt ook online via Krijg de Kleertjes vinden en ruilen. Kinderkleding, wasbare luiers en natuurlijk ook grote-mensen-kleding. En onder de categorie ‘speelgoed en meer’ valt een heleboel! speelgoed, boeken, CD’s, leuke aankleding voor de kinderkamer, kinderwagens, maxi-cosi’s, boxen, draagzakken etc.

Momenteel ben ik bezig met het opzetten van een lokaal inbreng/ruilpunt in Zoetermeer en ben ik op zoek naar een passende locatie waar onze activiteiten tevens een meerwaarde kunnen leveren. Hierbij is bijvoorbeeld te denken aan een verzorgingstehuis waar we spullen kunnen opslaan, de bewoners kunnen meehelpen met sorteren en lekker kunnen baby knuffelen bij de ruildagen. Weet jij eventueel een ruimte waar dat plaats kan vinden? Heb jij al kleertjes in te brengen? Wil je meehelpen als vrijwilliger? Laat het mij dan weten! Doe ook mee, net als duizenden andere ouders, en geef kleding en kinderspullen een tweede leven! 

Voor dit eerste lokale ruilpunt heb ik gekozen voor inbreng en ruil van zwangerschapskleding, babykleding in de maten 50 t/m 98 en wasbare luiers, kortom van zwangerschap tot het eerste jaar, omdat ik zelf als babyplanner het meeste met deze doelgroep werk. Ik sluit uitbreiding hiervan in de toekomst niet uit, maar voor nu is dit een mooie start.

Iedere woensdagochtend van 10-12 uur is ruil-inloop bij mij thuis, maar hier kan op afspraak van worden afgeweken. Stuur hiervoor een mail naar krijgdekleertjeszoetermeer@gmail.com

De facebookpagina voor Krijg de Kleertjes Zoetermeer is al live en kun je hier vinden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *