De Menstruatie Challenge

Begrip is het sleutelwoord voor verandering

Ik knijp mezelf nog eens zachtjes in de arm, want vorige week kwam mijn dreamjob zomaar ineens voorbij zetten. Als vrouwencoach en doula maak ik het verschil al voor veel vrouwen, en dat blijf ik zeker ook doen, maar dit…. dit gaat nog een stapje verder, bijdragen aan een totale cultuurverandering.

De afgelopen 20 jaar heb ik me verdiept in vrouwenzaken en dan met name in het fysieke en geestelijke welzijn van vrouwen en heb hier zoals je in mijn bio kunt lezen dan ook de nodige opleidingen voor gevolgd.

Ik twijfelde dan ook geen seconde om te reageren op de vacature, dit is me echt op het lijf geschreven! Vanaf september start ik als voorlichter menstruatie op scholen en bedrijven en kun je bij mij terecht voor de persoonlijke menstruatie challenge zoals je in het filmpje van Humberto Tan ziet.

Uit onderzoek onder meer dan 60.000 vrouwen en jonge meiden is gebleken dat er veel behoefte is aan meer kennis over de menstruatiecyclus.

Niets is zo comfortabel en zo zinloos als preken voor eigen parochie.

Een beeld zegt meer dan duizend worden. En de Men-struatie challenge zegt hoe het ECHT is om menstruatiekrampen te ervaren en welke invloed dit kan hebben op het dagelijks leven van vrouwen. Zodra mannen dit hebben gevoeld, hoef je ze plots niets meer uit te leggen. In slechts 3 minuten is het hen volkomen duidelijk. Wauw zo simpel is het!

Zelf ben ik moeder van 3 dochters en heb ik een kleindochter, ja natuurlijk heb ik er dan ook een groot belang bij dat er meer begrip komt tussen mannen en vrouwen over de menstruatie en ruimte voor een natuurlijke cyclus. Ik weet als geen ander hoe onmogelijk het is om “normaal” te blijven functioneren tijdens de menstruatie.

Sinds de jaren 60 en 70 zijn steeds meer vrouwen deel gaan nemen aan het arbeidsproces. Dit is niet zonder slag of stoot gegaan. Vrouwen hebben keihard moeten knokken om gelijk behandeld te worden. Toen der tijd was de wereld een mannenwereld. Veel mensen vinden dat de meeste bedrijven en de maatschappij, nog steeds door mannen gedomineerd wordt. Vrouwen zijn dus welkom om te komen werken en hebben meestal gelijke rechten maar er wordt dan wel vaak verwacht dat ze, op een ‘mannelijke’ manier werken.

Op het moment dat je als vrouw niet helemaal aan dat plaatje voldoet, is de kans groot dat je als lastig bestempeld wordt. Veel vrouwen lijken er daarom voor te kiezen om de ongemakken maar te slikken en net als mannen door te gaan. Wanneer je vrouw bent en in de regel meer ‘vrouwelijk’ bent, gaat werken op een ‘mannelijke’ manier voor soms langere periode best goed. Vrouwen zijn heel goed instaat om hun ‘mannetje’ te staan, maar om dit continu te doen gaat tegen hun natuur in. Mannen en vrouwen zijn nu eenmaal verschillend en het kan geen kwaad om daar eens goed naar te kijken.

Wanneer we namelijk de menstruatiecyclus beter begrijpen, heeft dit voordelen voor zowel mannen als vrouwen. Dus laten we eens gaan kijken wat ‘natuurlijk’ is in plaats van wat de maatschappij ‘normaal’ vind.

Dit kan ik echter niet alleen, hiervoor is jouw hulp en donatie heel hard nodig! Klik hier voor het geven van een donatie.