Sacred Window in Time

Er is nog zoveel te verbeteren in de postpartumzorg!

Naast fysiek herstel komt er gelukkig steeds meer aandacht voor het emotionele herstel van de pasgeboren moeder. Ondersteuning is het belangrijkste aspect van zorg na de bevalling en toch wordt hier vaak het minste aandacht aan geschonken qua voorbereiding.

Vaak onderschatten moeders de hoeveelheid emotionele steun en zorg die ze in de weken na de geboorte nodig zullen hebben, vooral als je voor het eerst moeder wordt.

Na de bevalling heb je als een nieuwe moeder niet alleen ongeveer 6 weken nodig om fysiek te genezen van de intensiteit van de bevalling, het duurt tenminste deze periode om vertrouwd te raken met je nieuwe identiteit als moeder. In die periode heb je vooral behoefte aan iemand om je heen die je ondersteunt en de ruimte geeft om aan je nieuwe rol te wennen.

Steeds meer moeders voelen zich alleen. Ze hebben vragen, angsten en onzekerheden en ze hebben hulp hierbij nodig, maar durven hier vaak niet om te vragen.

Een kind krijgen is een Rite of Passage, je gaat van meisje naar moeder.

In veel culturen zijn de eerste 40 dagen na de geboorte een heilige tijd, een sacred window of time, iets waar we in het Westen nog veel van kunnen leren. We hebben hier in Nederland dan wel het gemak van kraamzorg, maar na 10 dagen ben je echt nog niet geheeld. Het langzaam afsluiten (40 dagen) van het geboorteproces is om zoveel redenen van cruciaal belang: energiek om het proces af te ronden, lichamelijk om het lichaam te genezen, en geestelijk om de drempel van meisje naar moeder goed te overschrijden.

Mijn opleiding (en registratie) als Post Partum Doula volgde ik bij de (enige) organisatie die in Nederland ondersteuning biedt aan gezinnen in de periode na de bevalling: The Postnatal Support Network. En daarnaast volgde ik een aantal intensives die zich meer op het spirituele aspect van deze periode richtten zoals Sacred Postpartum Care. Toen begon bij mij het kwartje te vallen. Voor deze vrouwen wil ik me inzetten.

Het is prettig dat er iemand is die je begrijpt, naar je luistert en waarbij je jezelf kan zijn. Je mentale steun kan bieden, gebeurtenissen een plaats helpt geven en helpt te wennen aan je nieuwe rol en de nieuwe gezinssituatie.

Het woord ‘doula’ is van oorsprong oud-Grieks en betekende in die taal ‘dienende vrouw’. In de Verenigde Staten is het woord ingeburgerd geraakt in een nieuwe betekenis.

De focus van een doula is jouw rust en herstel, neem de tijd om ook geestelijk moeder te worden. Ga beiden een goede binding aan met je kindje. Geef je kindje de meest belangrijke basis mee en knuffel eindeloos! Ook voor spirituele ondersteuning en diepgang ben je bij een postpartum doula aan het juiste adres!

Waar het echt om gaat is dat je wordt ingewijd in het moederschap. Laat je bemoederen, voeden en verzorgen. Je zult sneller herstellen en meer beschikbaar zijn om een betere relatie met je kind op te bouwen.

In onze cultuur is het vragen om hulp niet iets wat voor de meesten van ons gemakkelijk is. We hebben meer kans om hulp te geven dan hulp te ontvangen. Door hulp te verwelkomen voelt je je minder geïsoleerd en krijg je een beter begrip van de kracht van de gemeenschap. Je staat vrienden, familie of buren toe om te helpen en betrokken te raken bij deze zeer bijzondere tijd van je leven.

Wat voor steun:
Het betrekken van goede vrienden en familie in deze periode is heel natuurlijk en maakte ook deel uit van onze cultuur in het verleden. In ons drukke leven of met een familie die ver weg woont, moeten we echter vaak naar verschillende manieren kijken om de hulp te organiseren.

  • Een postpartum doula kan jullie gedurende een afgesproken periode ondersteunen.
  • Een parttime helper (vrijwilliger) kan gedurende een afgesproken tijd in de week ondersteuning bieden bij specifieke taken zoals coördinatie van een netwerk dat helpt bij het bereiden van maaltijden, boodschappen, spelen met andere kinderen of schoonmaken.
  • Ik raad aanstaande ouders aan om de persoonlijke behoeften (wat moet de helper doen?) je situatie (waar woon je, kun je onderdak bieden?) en financiële middelen goed in te schatten. Zoek vervolgens een manier om een systeem op te zetten dat past bij jullie persoonlijke behoeften.

Ter afsluiting van je zwangerschap en cocoon periode kan je lichaam en geest veel steun ondervinden aan rituelen die bij deze tijd horen, om je lichaam te eren en danken voor al dat ze heeft gedaan. Hierbij kan je denken aan een speciaal verzorgd bad met bloemen en kruiden, een yoni stoombad of een bellybinding of een Rebozo closing ceremony.  En daar richt ik me het allerliefste op, ik werk daarbij met mijn eigen Botanische recepten.