Conceptie & Zwangerschap

De transitie van meisje naar moeder begint feitelijk al ruim voor de conceptie, op het moment dat het verlangen naar een kind bij jou begint te groeien begint er wezenlijk iets in jou te veranderen.

Veel cursussen en boeken richten zich vooral op wat er met de baby allemaal gebeurt, en wat te verwachten tijdens de geboorte, maar ook bij jou (en je partner) gebeurt er emotioneel heel veel! Er is een wereld van verandering waar je doorheen gaat op het moment dat het verlangen naar een kind bij jou omhoog komt.

Bewust zwanger worden is je fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel voorbereiden op het nieuwe leven dat in jou mag gaan ontstaan. Je menstruatiecyclus van dichtbij leren begrijpen en volgen, je lichaam klaar te maken voor ontvangst van het nieuwe leven. Door oude angsten, overtuigingen en pijn los te leren laten. Je lichaam in een optimale staat van ontvangst te brengen door het te voorzien van de juiste voeding zodat je een goed startpunt hebt, want tijdens de zwangerschap heeft je lijf nogal wat extra nodig, maar vooral tijdens de geboorte en erna!

Niet alleen fysiek, maar ook emotioneel gebeurt er veel met je op het moment dat je de wens om moeder te worden daadwerkelijk vleugels geeft.

“Eén generatie van gewenste kinderen die liefdevol en bewust in de baarmoeder ontvangen zijn, zou het leven op aarde compleet veranderen”

Iedere fase in ons leven brengt iets prachtig nieuws voort, brengt nieuwe wijsheid, een nieuwe Ik. Een sacred doula is iemand die je fysiek emotioneel en spiritueel bijstaat in deze tijden van transitie.

Zwangerschap en bevalling zijn de volgende overgangsrite in het leven van een vrouw, de inwijding in het moederschap. De manier waarop dit overgangsritueel wordt beheerd, bepaalt voor een vrouw haar rol en waarde als moeder in haar cultuur. En de houding van een cultuur ten opzichte van moeders en de waarde die aan specifieke kwaliteiten van moeders wordt gehecht, wordt weerspiegeld in hun houding en praktijken rond de geboorte.

Gelukkig zijn wij als vrouwen ontworpen om te bevallen. Geboorte is een normale natuurlijke lichaamsfunctie, het is in feite ons primaire biologische doel en ons lichaam is ontworpen en uitgerust om deze functie te vervullen. Zoals alle normale lichaamsfuncties, is het afhankelijk van een goede gezondheid, de juiste houding en een gezonde veilige omgeving, om zonder ongelukken of complicaties te kunnen plaatsvinden

Thuis of in het ziekenhuis bevallen?

Geboorte technologie heeft zijn plaats, zijn plaats voor de 15% van de vrouwen die het nodig hebben. 85% van de vrouwen is in staat om te bevallen zonder medische tussenkomst, maar dit komt niet tot uiting in de geboortestatistieken.

Vrouwen krijgen niet de kans om te zien hoe sterk ze zijn, hoe verbazingwekkend ze zijn, dat ze kunnen bevallen, dat ze een wonder kunnen verrichten. Wat de moderne houdingen en praktijken rond de geboorte vrouwen vooral leren, bewust en onbewust, is dat hun lichaam niet te vertrouwen is.

Vrouwen hebben de indruk gekregen dat keizersnede een veilige optie is voor de geboorte. En nu in de media de realiteit van het stijgende aantal keizersneden onder de loep wordt genomen, krijgen de vrouwen de schuld. Dit is net als de tabaksfabrikanten die mensen die roken de schuld geven van het roken terwijl zij de hele tijd de tabak hebben geleverd en er reclame voor hebben gemaakt.

De gevolgen voor vrouwen die de natuurlijke geboorte als hun overgangsritueel naar het moederschap ervaren, zijn wat moeder natuur voor ons heeft bedoeld. Ze zeggen, “daarna heb ik het gevoel dat ik alles kan doen!”. En dat is perfect, want dat is de taakomschrijving voor een moeder! Alles kunnen doen!

Geboorte is een proces dat vertrouwd kan en moet worden, zodat vrouwen zichzelf als moeder kunnen vertrouwen.