Community Doula

Steeds meer moeders voelen zich alleen. Ze hebben vragen, angsten en onzekerheden en ze hebben hulp hierbij nodig, maar durven hier vaak niet om te vragen. Om de jonge ouders en de community hierin te ondersteunen heb ik een online community postpartum plan gemaakt, boordevol tips, gerechten, doula wijsheid, rituelen en technieken.

Het is essentieel om te begrijpen dat de eerste paar weken na de geboorte belangrijke en delicate patronen creëren die het gezin lang zullen beïnvloeden. In deze tijd wordt de fundering gelegd voor hechting, veiligheid en vertrouwen.

Met een beetje geluk en een goed inkomen kun je huishoudelijke hulp voor in en rondom het huis inkopen, kun je een oppas inhuren, boodschappen thuis laten bezorgen, een massage boeken en kun je geestelijke begeleiding zoeken bij een therapeut. Maar heel persoonlijk, liefdevol en betrokken is dat vaak niet.

It’s time for a change, BE the change! Al is het maar voor 1 kind.

In onze cultuur is het vragen om hulp niet iets wat de meesten van ons gemakkelijk vinden. Maar door hulp te verwelkomen voel je je als nieuwe ouder minder geïsoleerd en krijg je een dieper inzicht in de kracht van de gemeenschap. Je staat vrienden, familie of buren toe om te helpen en betrokken te raken bij deze bijzondere tijd van je leven.

Om hulp te kunnen bieden zul je eerst helder moeten hebben wat precies de behoeften van een pasgeboren moeder zijn zodat je hier op in kunt spelen. Dat kan heel divers zijn; van praktische hulp tot aandacht en wat quality time voor haar.

Dienstbaarheid

Om de aard van postpartum support te begrijpen, moet je het woord ‘seva’ begrijpen. Seva betekent onbaatzuchtige dienstbaarheid en wordt uitgevoerd zonder enige verwachting van resultaat of beloning van de persoon die het uitvoert. Je accepteert dat je bereid bent om er liefde, energie en tijd in te steken. Een westerse kijk op het helpen van nieuwe moeders tijdens hun rust- en hechtingstijd is gebaseerd op solidariteit. Jouw motivatie moet zijn om een gezonde en vreedzame start van dit nieuwe leven te willen ondersteunen en te verheffen.

Waar vrijwel iedere pasgeboren moeder naar verlangt

  • Rust en slaap om te kunnen helen
  • Gezonde postpartum voeding
  • Een schoon huis, een sacred space
  • Tijd om aan de band met haar kind te werken
  • Tijd, Liefde en Aandacht voor haarzelf
  • Liefdevolle aandachtige aanraking
  • Een oordeelvrij luisterend oor
  • Zich gesteund en gerespecteerd voelen
  • Een beetje magie ofwel betekenisvolle rituelen
  • En heel veel oprechte liefde en support

Dit voorjaar had ik een ervaring die me zelf even op het randje van leven en dood deed balanceren. Die ervaring was voor mij een echte lifechanger en wakkerde een vuur in mij aan om deze tweede kans in het leven met beide handen aan te grijpen en gewoon te gaan doen wat ik het allerliefste doe op een manier waar ik zelf blij van wordt.

BE the change! Ook als je daarmee dwars tegen de gevestigde orde ingaat!

De moderne mens kent van vrijwel alles de prijs, maar slechts van weinig de werkelijke waarde. Oscar Wilde