Community Spirit

We falen als maatschappij keihard, dat zien we terug in hoe we ons eigenbelang (hoe subtiel ook) toch steeds maar weer voorop blijven stellen op het welzijn van anderen. We laten onze kersverse moeders keihard in de steek onder het mom van geen tijd. En als we wel een keer hulp bieden, dan moet er iets tegenover staan waar we zelf beter van worden; is die tegenprestatie er niet, in welke vorm dan ook, dan vaak ook geen hulp. We zijn het vertrouwen in elkaar kwijt dat we zorg voor elkaar kunnen dragen.

Wijsheid zit niet in het beantwoorden van vragen, maar in het stellen van vragen.

Bewustzijn is een zaadje dat groeit… de afgelopen jaren heb ik mezelf flink wat confronterende vragen durven stellen rondom community, geld en sisterhood en het vergde flink wat moed om ook te luisteren naar de antwoorden en inzichten en te kiezen.

Vertrouwen in elkaar kan weer groeien als we werkelijk open durven staan om elkaars behoeften te zien voorbij je eigen behoeften. Dat wil niet zeggen dat je je hele leven dan maar moet inrichten als een altruist, maar wel dat je ook een deel van je tijd zonder eigenbelang aan anderen schenkt. Durf ik zelf van wat gangbaar is af te wijken en mijn hart hierin te volgen? JA!

Eén generatie van kinderen die weer opgroeien met communityspirit maakt voor later een wereld van verschil. Want zij zijn onze toekomstige leiders, welke waarden gaan we aan hen meegeven?

Het is eigenlijk schandalig dat onze nieuwe moeders tegenwoordig moeten betalen voor postpartum hulp die in een ideale situatie vanuit de community zou moeten komen. We zijn de waarde van de community uit het oog verloren. Als meer mensen gewoon een uurtje of twee per week zonder eigenbelang hulp bieden, hoeven pasgeboren moeders zich niet zo eenzaam te voelen, voelen ze dat ook zij van belang zijn en een belangrijke rol spelen in het geheel. Want onze kinderen zijn onze toekomst! En hoe zij starten is bepalend voor hun verdere leven. En hun leiderschap vanuit het hart is bepalend voor toekomstige generaties.

Met een beetje geluk en een royaal inkomen kun je huishoudelijke hulp voor in en rondom het huis inkopen, kun je een oppas inhuren, boodschappen thuis laten bezorgen en kun je geestelijke begeleiding zoeken bij een therapeut. Een valse materiële matrix. Want als het geld wegvalt, valt ook de hele matrix uiteen.

De eerste 1000 dagen zijn van groot belang in het leven van een kind, de wetenschap onderschrijft dat gelukkig inmiddels ook. Deze periode legt de basis voor zijn/haar verdere leven. Ze een goede liefdevolle start geven is krachtig vooruitzien.

It’s time for a change, BE the change! Al is het maar voor 1 moeder.

Om hulp te kunnen bieden zul je eerst helder moeten hebben wat precies de behoeften van een pasgeboren moeder zijn zodat je hier op in kunt spelen. Dat kan heel divers zijn; van praktische hulp tot aandacht en wat sacred quality time voor haar.

Dienstbaarheid

Om de aard van postpartum support te begrijpen, moet je het woord ‘seva’ begrijpen. Seva betekent onbaatzuchtige dienstbaarheid en wordt uitgevoerd zonder enige verwachting van resultaat of beloning van de persoon die het uitvoert. Je accepteert dat je bereid bent om er liefde, energie en tijd in te steken. Een westerse kijk op het helpen van nieuwe moeders tijdens hun rust- en hechtingstijd is gebaseerd op solidariteit. Jouw motivatie moet zijn om een gezonde en vreedzame start van dit nieuwe leven te ondersteunen en te verheffen.

Waar vrijwel iedere pasgeboren moeder naar verlangt

  • Rust en slaap om te kunnen helen
  • Gezonde postpartum voeding
  • Een schoon huis, een sacred space
  • Tijd om aan de band met haar kind te werken
  • Tijd, Liefde en Aandacht voor haarzelf
  • Liefdevolle aandachtige aanraking
  • Een oordeelvrij luisterend oor
  • Zich gesteund en gerespecteerd voelen
  • Een beetje magie ofwel betekenisvolle rituelen
  • En heel veel oprechte liefde en support

Onlangs had ik een ervaring die me zelf even op het randje van leven en dood deed balanceren. Die ervaring was voor mij een echte lifechanger en wakkerde een opnieuw een vuur in mij aan om deze tweede of eigenlijk derde kans in het leven met beide handen aan te grijpen; om zonder mezelf nog langer klein te houden, de meest authentieke versie van mezelf neer te zetten en echt het verschil te gaan maken in de wereld, voorbij mijn eigen belang. Want mijn missie is groter dan mijn kleine ikje.

Vanuit het Seva gedachtegoed ben ik deze week begonnen met het samenstellen van gratis postpartum lesmateriaal voor een ieder die vanuit het hart wil leren hoe er (vanuit overvloed) voor een pasgeboren moeder te zijn op een manier die haar niet enkel fysiek maar vooral ook geestelijk voedt. Zodat zij op haar beurt het beste van haarzelf aan haar kind en haar kind het beste aan de wereld kan geven. Ik offer met liefde een aantal uur per week voor deze missie op.

BE the change! Ook als je daarmee dwars tegen de gevestigde orde ingaat!