Wat doet een doula

Moeder worden is een identiteitsverschuiving en een van de belangrijkste fysieke en psychologische veranderingen die een vrouw ooit zal ervaren.
Geboorte is een rite of passage, een transformerende ervaring – je kunt nooit meer teruggaan naar de persoon die je was voordat deze baby de wereld binnenkwam. Voor het eerst ontdekt de moeder een nieuwe identiteit als moeder en een intense, alles consumerende liefde.

Voor een moeder die geboren wordt, is het leren hoe je een kind met een eigen persoonlijkheid en behoeften opvoedt. Een doula legt de nadruk op de zorg voor de moeder. luistert zonder oordeel naar haar angsten en twijfels en loopt mee met haar als mentor door deze overgangen en ontdekkingen.

Voor de meeste vrouwen is zwangerschap en nieuw moederschap een plezier – althans een deel van de tijd. Maar de meeste moeders ervaren ook zorgen, teleurstelling, schuld, concurrentie, frustratie en zelfs woede en angst en kunnen of durven dit niet met anderen te delen door het nastreven van het perfecte moederplaatje.

Ik wil dat je de kracht ervaart van de wetenschap dat je, net zoals je het ontvangen van dit kind in je schoot, ook de kracht en het vermogen al had om de moeder van dit kind te worden.

Daniel Stern, een Amerikaanse psychoanalyticus die The Motherhood Constellation and the Birth of a Mother, schreef over onze fundamentele behoefte aan een ‘wijze grootmoeder’ figuur als onderdeel van de ‘ondersteunende matrix’ die we allemaal nodig hebben in de overgang naar het moederschap. Als wijze vrouw, als praktische gids, als emotionele spaceholder, als spiegel om de nieuwe moeder te laten zien waartoe ze in staat is, als mentor, als steun, als psychologische vroedvrouw, als brug tussen wie ze was en wie ze wordt.

Ik ben zo bevoorrecht in mijn werk om deze rol te mogen vervullen voor de vrouwen die mij komen opzoeken….en telkens als deze vrouwen het onbekende hebben getrotseerd om hun baby’s te krijgen, ben ik opnieuw verwonderd door hun moed, hun schoonheid, hun ontzagwekkende kracht en kwetsbare menselijkheid.